Josefina Bueno: "Desbloquejarem el conveni col·lectiu a les universitats"

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat defensa la creació d'una segona universitat de Medicina a Alacant pel dèficit de metges i la jubilació pròxima d'un part del personal sanitari

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Josefina Bueno / À Punt NTC

El personal laboral de les universitats públiques valencianes tindrà un marc laboral més actual i amb noves garanties, amb l'objectiu a resoldre la precarietat que encara arrossega la figura del professor associat. "Desbloquejarem el conveni col·lectiu", ha defensat en Les notícies del matí la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Josefina Bueno, confirmant el compromís de la Generalitat per a resoldre la situació en el curt termini. Bueno ha recordat la reserva de vint-i-un milions d'euros en els pressupostos per al 2023 per a solucionar la qüestió amb un doble propòsit: "Que els associats puguen reenganxar-se a la promoció universitària i dotar el personal laboral de les millors condicions laborals".

Serà al llarg d'un exercici en què, segons Bueno, el departament ha augmentat l'esforç pressupostari en despesa corrent (un 38% més que el 2020), investigació i beques, tot i el llast del deute acumulat pels centres i les limitacions que acompanyen l'infrafinançament autonòmic. Aquestes previsions econòmiques tenen lloc en un curs marcat per la tramitació parlamentària de la nova llei orgànica del sistema universitari (LOSU), que està pendent d'aprovació al Senat, i l'omnipresent inflació, l'impacte de la qual "preocupa" Bueno, si bé menys del que ho feia a primers d'any, una vegada que s'ha comprovat la reducció de la factura energètica que ha resultat de l'aplicació de "l'excepció ibèrica".

Tindre la seu de la conselleria a Alacant evidencia que la província està en l'agenda del Consell, i que compta en les decisions

La consellera també ha defensat la necessitat d'una facultat pública de Medicina a la Universitat d'Alacant, la segona de la província i a només 30 kilòmetres de la que ja hi ha a la Miguel Hernández, que ha portat la decisió als tribunals. Assegura Bueno que la nova facultat ajudarà a pal·liar el dèficit de present i futur de metges —tenint en compte la jubilació massiva que s'espera els pròxims anys— en una província amb una ràtio d'estudiant de medicina per habitant molt més baixa que la mitjana [un alumne per cada 14.000 habitants contra la recomanació d'un estudiant per cada 8.200]. En tot cas, segons la consellera, "no es pot concebre la província d'Alacant sense les seues dues universitats públiques".

La conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat, és la primera descentralitzada i és l'única que té la seu a Alacant. En els pròxims dies canviarà els afores de la ciutat pel centre urbà, un trasllat que per a Bueno ajudarà a "assentar la conselleria" facilitant que "la ciutadania reconega que és una pota del govern autonòmic". "El fet de tindre una conselleria implica que Alacant està en l'agenda política del Consell, i que compta en les decisions", ha destacat Bueno, per a qui aquesta proximitat "contribueix a reduir la desafecció amb la política i portar als polítics l'opinió de la gent del carrer". "La descentralització significa igualtat d'oportunitats. Tots tenim dret a tindre a la nostra ciutat o província, un òrgan de representació del Consell", ha explicat en la ràdio d'À Punt.

Estem del costat dels regants. El transvasament és irrenunciable

Josefina Bueno, que aspirava a lluitar per l'alcaldia d'Alacant pel PSPV en les pròximes eleccions municipals fins que el nomenament de la síndica Ana Barceló ha capgirat la possibilitat, no ha desvelat el seu futur polític, que condiciona a la voluntat de Ximo Puig i les necessitats del partit.

En clau institucional ha reivindicat el suport del Consell als regants "perquè tinguen aigua a un preu raonable" i la defensa de la continuïtat del transvasament Tajo-Segura, que considera "irrenunciable", i ha destacat la presència de càrrecs dels partits del Botànic en la protesta recent a Madrid contra la reducció del cabal. La consellera ha criticat la postura del PP al qual troba "còmode" en el conflicte i acusa de "fer electoralisme" en lloc de contribuir a trobar solucions.

Als populars també els ha criticat, sense mencionar-los expressament, per pactar amb "partits que frivolitzen amb la violència masclista i parlen d'aquesta com una violència més", en referència a Vox. "No podem tolerar que determinats representants polítics frivolitzen amb la violència masclista o que puguen arribar a la política estant acusats de violència masclista" —ha dit, en una menció indirecta a la condemna al candidat de Vox a la Generalitat, Carlos Flores— o a que determinats partits no els tremole la mà per pactar amb ells".

També et pot interessar

stats