Joaquín Almunia: el model social europeu necessita reformes per a ser sostenible

L'excomissari europeu participa a València en el cicle de 'Diàlegs' de l'IVIE i la Fundació Ernest Lluch.

Daniel Innerarity i Joaquín Almunia en 'Dialegs' de l'Ivie i la Fundació Ernest LLuch
Daniel Innerarity i Joaquín Almunia en 'Dialegs' de l'Ivie i la Fundació Ernest LLuch

Per a assegurar el futur del model social europeu són necessàries reformes. Són paraules de l'excomissari europeu, el socialista Joaquín Almunia, en una xerrada organitzada per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació Ernest Lluch, en la qual ha compartit reflexions amb el catedràtic de Filosofia Política i Social,  i investigador 'Ikerbasque' en la Universitat del País Basc, Daniel Innerarity. La Europa perpleja: democracia imperfecta i modelo social europeo a revisión ha sigut el títol de la trobada.

Unes reformes que afecten la sanitat, les pensions i suposen una pujada d'impostos. “Necessitem més ingressos” ha dit Almunia, que s'aconsegueixen amb la creació de més llocs de treball, amb millors salaris, però també amb més impostos: “sense por, si volem tindre un estat de benestar a l'altura de les nostres expectatives”, ha conclòs.

Joaquín Almunia, que actualment és el president del think tank  CEPS (Centre for European Policy Studies), ha assegurat que l'edat de jubilació seguirà augmentant més enllà dels 67 pel creixement de l'esperança de vida.  Entén que incrementar l'edat de jubilació no és un càstig. Seguir en actiu pot ser una oportunitat perquè les persones augmenten les seues pensions i, cada vegada més, els treballs no exigiran un esforç físic. 

Respecte a l'actual situació política, Almunia creu que serà molt difícil que el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, puga aprovar la llei de pressupostos, ja que “alguns dels partits que li van donar suport durant la moció de censura ara demanen coses impossibles”, en referència a les exigències dels independentistes catalans. 

També ha valorat el toc d'atenció de Brussel·les als comptes. Considera normal que hi haja dubtes de la seua viabilitat quan no se sap si podran eixir endavant.

Això sí, ha explicat que no té res a veure amb les dures crítiques que ha rebut la llei italiana, on la Comissió Europea ha amenaçat amb obrir un procediment per dèficit excessiu a l'executiu del qual forma part la dreta de Mateo Salvini, que pot acabar amb sancions.

Per la seua banda, Daniel Innerarity ha alertat que després de la crisi les desigualtats han augmentat i preveu que continuaran per la falta d'un sistema de protecció global a Europa. Segons el catedràtic basc, “els païssos del nord d'Europa creuen que són massa solidaris amb el sud” i al contrari. Per a Innerarity s'està vivint un moment crític perquè la vulnerabilitat és compartida per tindre una moneda en  comú, l'euro, i no existeix un sistema de protecció conjunt a tot Europa que abaste eixa solidaritat.

També et pot interessar

stats