Joan Llinares (Agència Valenciana Antifrau): "Tenim 26 denunciants protegits, la majoria funcionaris"

El director de l'Agència Valenciana Antifrau destaca a Les notícies del matí el treball de l'oficina per a trencar la normalització de la corrupció en l'imaginari, quan es compleixen cinc anys de la seua creació

29.11.2021 | LNM Entrevista Joan Llinares

El director de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, Joan Llinares, ha valorat a Les notícies del matí la trajectòria de l'oficina coincidint amb el seu quint aniversari, que l'Agència commemora amb un seminari sobre la lluita contra la corrupció a les autonomies.

"No estem curats [contra la corrupció]. Aquestes situacions continuen resistint-se a eixir a la llum pública, però hauran d'eixir. S'haurà d'aclarir aquesta corrupció sistèmica que ha afectat també les altes institucions de l'Estat", ha explicat Llinares en relació amb la revelació recent, per part de l'excap del CNI Alberto Saiz, que es va comprar el silenci de Bárbara Rey sobre la relació amb el rei emèrit, Joan Carles I, amb un contracte milionari com a presentadora en l'antiga Radiotelevisió Valenciana i a costa, per tant, dels diners de la ciutadania.

Tot i que la judicialització dels casos i la lenta resposta de la justícia manté la corrupció en l'agenda informativa, Llinares considera que la situació ha canviat prou en els últims anys, particularment en l'imaginari col·lectiu, que des de la crisi de 2008 ha deixat de percebre la corrupció com "una cosa normal que no espanta".

No estem curats [contra la corrupció]. Aquestes situacions continuen resistint-se a eixir a la llum pública, però hauran d'eixir.

Llinares ha remarcat la lluita "intensa, rigorosa i des de la imparcialitat" del personal de l'Agència [40 funcionaris i funcionàries] per a reduir la percepció en la ciutadania "que tots són iguals, que no és cert, aquesta gran excusa que s'ha utilitzat sempre, que si tu estigueres en el mateix lloc faries el mateix". I aquest esforç, acompanyat de les iniciatives al Parlament valencià per a corregir la "hipoteca reputacional" de la corrupció, al seu juí ha quedat reflectit en l'últim baròmetre sobre la percepció ciutadana de la qualitat governamental que elabora la Universitat de Göteborg per a la Unió Europea, en què la Comunitat Valenciana ha passat d'ocupar el lloc 16 de les autonomies espanyoles el 2017, al sisé on està en l'actualitat, un salt qualitatiu que ha destacat l'institut suec en el seu informe.

Aquest canvi coincideix en el temps amb l'activació de l'Agència Valenciana Antifrau mitjançant una llei que el seu director ha qualificat de "pionera" i que, segons ell ha inspirat les d'altres autonomies que l'han seguida, com la balear i l'andalusa.

Ara mateix hi ha "26 persones denunciants protegides per l'Agència, essencialment funcionariat de moltes administracions", ha recordat Llinares; la punta de l'iceberg de les més de 900 denúncies que l'oficina ha atés des de la seua creació, la meitat de les quals s'han resolt, mentre la resta es continuen investigant. Denúncies entre les quals també, ha explicat, n'hi ha d'empresaris que no han volgut caure en la trampa de "l'obligació de conductes il·legals" per a aconseguir contractes públics.

En el 99% dels casos hi ha una gran col·laboració de les administracions però algunes continuen resistint-se

"En el 99% dels casos hi ha una gran col·laboració de les administracions i una bona recepció dels nostres informes i recomanacions. Però també n'hi ha algunes a les quals els costa moltíssim corregir conductes assenyalades com a improcedents" ha advertit Llinares, que ha centrat l'objectiu més immediat de l'Agència a avançar en els processos de nul·litat d'acords irregulars i en la recuperació de recursos.

En el seu primer quinquenni de vida l'Agència també ha incidit en la prevenció, segons ha recordat, amb més d'un centenar d'accions formatives al personal funcionari que ha reunit més de tres mil assistents.

Llinares també ha destacat la col·laboració amb la justícia. L'Agència ha entregat informes pericials recents a petició de diferents jutjats, i la seua figura de protecció al denunciant l'ha referenciada la sala segona del Tribunal Suprem per a emparar la petició d'indult parcial a José Luis Peñas, un dels càrrecs públics penedits en la causa de la Gürtel a Madrid.

"El treball de l'Agència Valenciana Antifrau és precursor, ha insistit Llinares, i l'ha reforçat la directiva europea aprovada el 2019 de protecció de les persones que denuncien infraccions de l'ordenament jurídic europeu, que avala el treball que van començar a fer tres anys abans de la directiva", ha explicat.

També et pot interessar

stats