Joan Calabuig, sobre el corredor mediterrani: "A Brussel·les ens entenen millor que a Madrid"

25 min.

"Europa sempre ha sigut conscient de la importància del corredor mediterrani. A Brussel·les ens entenen millor que a Madrid, on moltes vegades els governs no han comprés el malbaratament de recursos i capacitats que hi ha amb el model actual", ha declarat el delegat del Consell a la Unió Europea, Joan Calabuig, en À Punt NTC Matí, on ha demanat al govern central que es prioritze un projecte "fonamental" per a tot l'eix mediterrani.

Calabuig ha assenyalat que la Comunitat Valenciana ha recuperat la seua veu a la Unió Europea i que a hores d'ara els interessos valencians compten a Brussel·les. "Hem recuperat la reputació. El govern de Ximo Puig està compromés amb Europa des del primer moment. De fet, una de les primeres accions del govern de la Generalitat va ser tornar a posar les banderes europees als pals", ha indicat. 

Sobre el possible impacte del Brexit a la Comunitat Valenciana, el delegat del Consell a la UE ha reconegut que "és un mal camí" que el Regne Unit abandone la Unió Europea i que hi ha preocupació sobre les possibles conseqüències, encara que tot dependrà de l'acord final a què s'arribe. "Hi ha molts fronts oberts, com ara les exportacions. Empreses com Ford, que envien part de la seua producció al Regne Unit. Si es posen traves als intercanvis comercials, serà més difícil", ha reconegut.

El Regne Unit és una de les principals destinacions de les exportacions valencianes. En aquest sentit, Calabuig ha assenyalat que el Brexit també pot ser una oportunitat per a obrir mercats més enllà d'Europa, on assegura que està el futur comercial. "Som una economia oberta, tenim una visió de mirar cap a fora i això és molt positiu. Hem de centrar-nos en les possibilitats dels mercats emergents", ha indicat el delegat valencià.

Pel que fa a la crisi dels refugiats, el socialista ha comentat que "l'Aquarius va ser fonamental. Ha sigut un toc d'atenció que demostra que es poden fer les coses de manera diferent. Europa té recursos per a fer-ho". A més, ha afegit que aquesta serà una de les principals qüestions en joc en les pròximes eleccions europees: una Europa acollidora, solidària i tolerant, davant del model xenòfob d'odi a a la diferència i de l'extremisme d'alguns moviments en apogeu en alguns països europeus.

stats