Joan Calabuig, sobre el Brexit: “Els drets dels valencians al Regne Unit estan garantits”

14 min.

Més de tres anys després que els britànics votaren eixir de la Unió Europea, arriba el moment de la veritat. Aquest 31 de gener, després de tres ajornaments, el Regne Unit deixarà de ser-ne membre de manera oficial. Abans, aquest dimecres, hi ha una sessió plenària breu del Parlament Europeu amb l'objectiu d'aprovar l'eixida. L'acord necessita una majoria simple. Un simple tràmit que es completarà amb la signatura dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea.

A pesar d’aquesta nova etapa que s’obri, hi ha temps per a adaptar-s’hi. És el que pensa el delegat del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, que en una entrevista en Les notícies del matí ha afirmat que els drets dels valencians al Regne Unit "estan garantits” després del Brexit. De la mateixa manera ho ha assegurat sobre el turisme i els interessos comercials. “El Brexit no es produeix amb un trencament total i hi haurà un període de transició que donarà seguretat”, ha manifestat.

Aquest període pot durar fins a dos anys, segons Calabuig, de manera que a poc a poc tant el Regne Unit com tots els països de l’entorn s’hi puguen anar adaptant. El delegat del Consell per a la UE ha lloat el treball fet per l’administració valenciana i creu que el Regne Unit posarà més dificultats en el tema de la mobilitat de les persones. Malgrat tot, el seu missatge ha sigut de tranquil·litat i també d’esperança: “Espere que algun dia el Regne Unit torne a la Unió Europea”.

stats