Interior crearà grups policials específics per a aturar els delictes d'odi

Desenvoluparà eines per a determinar el nivell de risc com fa en els casos de violència masclista

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, participen en la comissió de seguiment del pla contra els delictes d'odi
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, participen en la comissió de seguiment del pla contra els delictes d'odi / J. Guillén (Efe)

El Ministeri de l'Interior crearà grups específics contra els delictes d'odi dins de les unitats centrals i provincials d'Informació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i desenvoluparà eines per a avaluar el risc de les víctimes, un procediment que ja s'aplica en els casos de violència masclista.

Aquestes són algunes de les mesures aprovades en la comissió de seguiment del Pla d'Acció de Lluita contra els Delictes d'Odi, que ha analitzat les línies d'acció del pla, que estarà vigent durant el trienni 2022-2024.

El nou pla establirà huit línies d'acció prioritàries i introduirà mesures complementàries a les del primer pla aprovat al març del 2019, que està vigent enguany, i que ja dotava d'instruments les forces i cossos de seguretat de l'Estat per a combatre els delictes i incidents d'odi, amb un creixement de recursos del 9% anual des del 2014, segons ha informat en una nota de premsa el Ministeri de l'Interior.

Eines d'avaluació de risc semblants a les que s'activen per a la violència masclista

El departament que dirigeix Grande-Marlaska planteja desenvolupar eines d'avaluació de risc, un procediment que ja s'aplica en el sistema VioGén de Seguiment Integral en els casos de violència masclista. Anticipa, a més, noves mesures d'assistència i suport a les víctimes, que concretarà les pròximes setmanes.

De moment, s'ha aprovat un augment del personal per a l'Oficina Nacional de Lluita contra els Delictes d'Odi, que es va crear el 2018.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va convocar la comissió després la denúncia d'una agressió homòfoba a Madrid. Tot i que l'agressió va resultar falsa, la reunió s'ha mantingut per l'increment dels delictes d'odi per racisme, xenofòbia i l'orientació sexual de la víctima, que Interior ha advertit durant el primer semestre de l'any. De fet, Grande-Marlaska ha situat com a prioritat específica aturar els delictes d'odi motivats per antigitanisme, que van créixer més d'un 57% el 2020.

També et pot interessar

stats