Imanol Pradales, elegit nou lehendakari amb la majoria absoluta del Parlament basc

El nacionalista substitueix el seu antecessor del mateix partit, Iñigo Urkullu, que ha estat al capdavant del govern basc durant tres legislatures

Imanol Pradales rep les felicitacions del fins ara lehendakari Íñigo Urkullu
Imanol Pradales rep les felicitacions del fins ara lehendakari Iñigo Urkullu / L. Rico (Efe)

El nacionalista Imanol Pradales ha sigut elegit lehendakari per la majoria absoluta del Parlament basc en un ple en el qual ha rebut el suport del seu partit, el PNB, i el PSE-EE, formacions que han reeditat per tercera vegada l'executiu de coalició.

La cambra autonòmica ha votat esta vesprada les dues candidatures presentades per a liderar el govern basc: la de Pradales i la del portaveu d'EH Bildu, Koldo Otxandiano, que no ha tirat avant perquè ha aconseguit únicament el suport dels seus 27 companys de bancada. Pradales sí que ha aconseguit, en canvi, el suport de la majoria absoluta del parlament en sumar 39 dels 75 escons (27 del PNB i 12 del PSE).

Els altres partits amb representació al Parlament basc, PP, amb set parlamentaris, i Sumar i Vox, tots dos amb un cadascun, s'han abstingut en les votacions dels dos candidats, ja que el reglament de la cambra basca només contempla la possibilitat de votar a favor o abstindre's, però no de fer-ho en contra.

Pradales comença així el primer mandat com a lehendakari i substitueix en el càrrec l'antecessor, del mateix partit, Iñigo Urkullu, que ha estat al capdavant del govern basc durant tres legislatures, des de desembre del 2012.

També et pot interessar

stats