El PNB revalidarà el govern amb el suport del PSE al País Basc

El PNB i EH Bildu protagonitzen un empat tècnic en obtindre 27 diputats cadascun, un resultat històric per als abertzales

El El candidat a lehendakari del PNB, Imanol Pradales, celebra els resultats electorals, diumenge a Bilbao
El candidat a lehendakari del PNB, Imanol Pradales, celebra els resultats electorals, diumenge a Bilbao / EFE/Luis Tejido
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'abril 2024 - 22:15 Actualitzat: 25 d'abril 2024 - 13:02

El Partit Nacionalista Basc (PNB) podrà continuar governant al País Basc per desena legislatura consecutiva si manté el pacte amb els socialistes, en obtindre 27 diputats en les eleccions celebrades este diumenge. Així, el candidat Imanol Pradales succeiria l'actual lehendakari Iñigo Urkullu. Amb el 99% del vot escrutat, els nacionalistes conservadors perden quatre escons respecte als comicis del 2020, però aconsegueixen més suport, un 35,2%, que el que ha aconseguit EH Bildu, amb qui ha protagonitzat un empat tècnic. De fet, amb un 32,4% dels suports, la formació abertzale també ha sumat 27 diputats, sis més que en les eleccions anteriors.

El PSE ha obtingut dotze diputats, dos més que el 2020, i seria clau de govern. El PP guanyaria també un diputat i obtindria un total de set diputats, mentre que Vox es quedaria amb el que ja tenia. Sumar entraria al parlament basc amb un diputat i Podem no superaria la barrera electoral del 3% i quedaria, per tant, fora de l’hemicicle.

Euskadi ha decidit i ha reivindicat quin serà el seu futur en llibertat Imanol Pradales - Candidat del PNB a lehendakari

"Hem guanyat les eleccions", ha afirmat a l'inici de la intervenció el candidat del PNB a lehendakari, Imanol Pradales. "Hui ha guanyat la democràcia. Euskadi ha decidit i ha reivindicat quin serà el seu futur en llibertat", ha afegit. El guanyador d'estos comicis també ha afirmat que els resultats d'este diumenge són una mostra de la pluralitat del territori i ha insistit: "Esta realitat cal respectar-la i fomentar-la". "Tractaré de conformar un govern integrat per persones amb solvència contrastada", ha conclòs. Pradales ha estat acompanyat pel president del PNB, Andoni Ortuzar, i l'actual lehendakari, Iñigo Urkullu.

Hi ha una competició entre dos forces polítiques principals Pello Otxandiano - Candidat d'EH Bildu a lehendakari

El candidat d'EH Bildu, Pello Otxandiano, s'ha felicitat pels resultats històrics que ha obtingut la formació abertzale este diumenge, que passa de 21 a 27 diputats al Parlament: “Estem entrant en una nova època. Fa quatre anys hi havia una força política hegemònica institucionalment. Ens treien una diferència de deu escons, hui és de zero. Hi ha una competició entre dos forces polítiques principals”, ha dit en una compareixença al costat del coordinador general de la formació, Arnaldo Otegi. I ha continuat: "A conseqüència d'això, el mapa polític ha canviat en els tres territoris”.

Durant la campanya electoral, Eneko Andueza, candidat del PSE, va insistir en el fet que la seua formació només donaria suport al PNB per a formar govern i ara, amb dotze diputats, té la clau per a fer lehendakari a Pradales. Este diumenge ha assegurat que el resultat dels comicis servirà "per a millorar la vida dels bascos, reforçar els serveis públics i garantir polítiques progressistes a Euskadi".

Javier de Andrés, el candidat del PP en estes eleccions, ha assegurat que el partit ha aconseguit el seu propòsit: "La recuperació i el reposicionament del PP al País Basc”. Ha obtingut set diputats, un més que fa quatre anys quan es va presentar en coalició amb Ciutadans.

La candidata de Sumar, Alba García, ha celebrat l'entrada de Sumar al Parlament basc amb un diputat. A més, sobre el possible pacte entre el PNB i el PSE ha manifestat que el Parlament basc "compta amb una majoria d'escons de partits d'esquerres i això hauria d'obrir una reflexió sobre la composició del pròxim govern basc, que hauria de ser progressista".

Finalment, la candidata de Vox, que manté l'escó que ja tenia al Parlament basc, ha agraït el suport "tot i les enquestes, la manipulació i la violència". Amaia Martínez ha considerat que durant quatre anys se'ls ha intentat "silenciar i ocultar amb enquestes falsejades i la violència dels de sempre”.

També et pot interessar

stats