Igualtat iniciarà l'homologació salarial de 12.000 treballadors de serveis socials el 2023

Amb una dotació de més de 2.300 milions, el departament d’Aitana Mas disposarà d'un 5% més que l’any passat

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, durant la seua compareixença a les Corts
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, durant la seua compareixença a les Corts / À Punt NTC

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha anunciat aquest dimarts en la seua primera compareixença a les Corts per a explicar els seus primers pressupostos al capdavant d’Igualtat, que el 2023 destinarà cinquanta milions d'euros a iniciar l'homologació salarial perquè no hi haja diferències retributives entre els treballadors dels serveis socials que pertanyen a l'administració.  Aquest procés, que beneficiarà 12.000 empleats i empleades i conclourà el 2026, servirà per a “reparar una injustícia històrica", ha indicat la consellera. 

Mas ha destacat que aquesta siga “possiblement la mesura feminista més important dels últims anys”, perquè el dels serveis socials és un sector altament feminitzat. Com a exemple, ha indicat que una infermera d'una residència de persones majors que el 2022 percebia 1.445 euros mensuals, el 2026 en percebrà 2.170,60. 

A més, s’incrementarà la inversió en els mòduls de personal per a l’atenció primària bàsica als ajuntaments fins als 21,6 milions i s’adequaran les ràtios als centres d’atenció directa, duplicant el nombre de cuidadors a les residències de majors de gestió integral. D’aquesta manera, la Generalitat finançarà vora 33.000 treballs, un 20,3% més que el 2022, perquè per a cuidar, curar i criar, calen professionals reconegudes i ben remunerades”. 

Al mateix temps, s’ha compromés a continuar reconstruint el sistema públic valencià de serveis socials “per a consolidar-lo com una quarta pota de l’estat del benestar i jaciment d’ocupació de qualitat”.

Igualtat i Polítiques Inclusives disposarà l'any pròxim d'uns pressupostos de 2.308.929,21 milions d’euros, un 5,1% més que els destinats el 2022 i un 176% més en comparació amb 2015 (l’última legislatura del Partit Popular) per a "aportar seguretat a les famílies i prioritzar les garanties de drets socials".

Renda Valenciana d’Inclusió

La cap d’Igualtat ha anunciat també que es destinaran 288 milions a la renda valenciana d’inclusió (RVI), tot recordant que és un crèdit ampliable perquè les 75.000 persones que se'n beneficien no hagen d’estar pendents de renovar-lo cada sis mesos ni del fet que hi haja liquiditat disponible per a rebre'l. També ha recordat que el 70% de les persones que reben l'RVI tenen també els complements de recursos energètics i d’habitatge. En aquest sentit, Mas ha instat el govern a regular els preus del lloguer per què, si durant la pandèmia es va poder regular el preu de les mascaretes i ara s’ha pogut posar un límit al gas, “no valen més excuses”.

D’altra banda, ha destacat que el seu departament destinarà 462 milions per atendre totes les persones amb dret reconegut a la dependència a 31 de desembre de 2022 —unes 135.000— i més de 16.000 noves prestacions. A més, s’augmentaran en un 33% les prestacions per a cures en l’entorn i es destinaran 190 milions al programa Cuida’m i més de 15 milions per a garantir l’envelliment actiu i saludable i combatre la soledat no desitjada. 

Lluita contra la violència masclista

Igualtat destinarà 30,32 milions a combatre aquest tipus de violència: 15 milions destinats a centres i serveis ambulants d’atenció a víctimes; 8,7 milions a recursos residencials a supervivents i les seues criatures i 2,7 milions d’ajudes directes a dones supervivents amb discapacitats o incapacitats derivades de la violència patida i la família de les assassinades. Així mateix, el pla Corresponsables disposarà de 16,4 milions per a fomentar la conciliació i la corresponsabilitat. 

Pel que fa a la salut mental, s'hi destinaran un total de 254 milions entre els 55 milions de la conselleria, la transferència a l'IVASS contemplada en el Programa d'Infraestructures de Serveis Socials, 38 milions a través del contracte-programa, 157 milions més al concert de diversitat funcional i 2 milions a través de línies nominatives.

Pla Convivint

El tercer gran objectiu del departament encapçalat per Mas és el pla Convivint, d'infraestructures socials, que comptarà amb més de 114 milions, per a "millorar l'atenció i l'equitat territorial i crear llocs de treball, dels quals 2.850 seran en el sector de la construcció".

Entre els projectes, estan les obres de les residències de persones majors Catí d'Elda, Sant Mateu i el centre per a malalts mentals de Dénia; l'inici de les residències de majors Montolivet a València, Castelló de la Plana, centre de dia Campoamor a Alacant i el complex de salut mental de La Torre, a València. Així mateix, es licitaran millores a les residències de Carlet, Rojals i Oriol a Oriola; i, de reforma integral, de centres a Alacant, Torrevella, Crevillent o Sogorb.

Pressupostos “sense credibilitat”

La diputada del Partit Popular, Elena Bastidas, ha assenyalat que Mas es presenta amb el "pitjor balanç i credibilitat" i ha recalcat que les polítiques socials demanen a crits nous equips per a recuperar l'esperança. "L'any passat li vaig dir a Oltra que serien els seus últims pressupostos i ho van ser. I ara els dic que són els últims de l'esquerra", ha postil·lat. 

Per la seua banda la diputada María Quiles, de Ciutadans, ha criticat que el Consell augmente irresponsablement el deute per a realitzar promeses de cara a les pròximes eleccions, però ha advertit que "ja no enganyen ningú". Miriam Turiel, diputada de Vox, ha afegit que són els comptes de "la propaganda, de les xarxes clientelistes i del dispendi".

Mas ha admés que la negociació d'aquests pressupostos ha sigut "especialment complicada" per la situació socioeconòmica i ha demanat a l'oposició que "acosten el muscle a Madrid” per a aconseguir els diners del deute de la dependència i un finançament just. També ha recalcat que els pressupostos són bons i “donaran resposta a la incertesa que vivim”.

També et pot interessar

stats