Ignacio Blanco (EUPV): “Estic convençut que dilluns tindrem un acord per al nou Botànic”

28 min.

Les notícies del matí ha entrevistat Ignacio Blanco, el representat d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) en la comissió negociadora del nou pacte del Botànic per a la nova legislatura. 

Blanco s'ha mostrat optimista, malgrat les diferències "de matís" i assegura que està convençut que dilluns s'arribarà a un acord de govern entre el PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV. Un acord "sense línies roges" que, avança, exigirà cessions a totes les parts. No serà el que tots voldrien, però permetrà una fórmula de govern "estable, responsable i atrevida per a gestionar problemes què han quedat pendents, malgrat els quatre anys de govern de l'anterior Botànic". 

Una conselleria per a EUPV

"EU no renuncia a res en qüestions programàtiques però està disposada a fer un esforç per al consens", anticipa Blanco, que ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a les parts. "Totes les forces volem votar al PSPV. La investidura no està en risc", ha assegurat el representat d'EUPV.

Blanco ha assegurat que la comissió negociadora continua parlant molt del què –l'acord en sis línies d'acció política per a la legislatura– i que no ha arribat encara al qui. Considera irrellevant el debat sobre el repartiment de vicepresidències entre les tres formacions del Botànic, sobre el qual EUPV "no posarà problemes", però no així al de les conselleries. En un Consell amb 12 conselleries, que és una de les fórmules damunt la taula, sis serien per al PSPV, quatre per a Compromís i dos per a Unides Podem. Una d'aquestes dos seria per a Esquerra Unida. Ignacio Blanco, però, no es veu com a conseller.

Blanco ha dibuixat les negociacions en dos extrems. El de Compromís i Unides Podem en front del PSPV, al qual considera representat de l'espai progressista moderat i que entén que "se sent legitimitat pels resultats electorals per a tindre una posició de força superior a la legislatura anterior". "La línia de fractura es produeix sovint amb el PSPV a un costat i la resta de forces a l’altre", explica el representat d'Esquerra Unida, que ha saludat la vehemència d'algunes intervencions polítiques. "La vida m’ha regalat veure Ciprià Ciscar (PSPV) en una comissió negociadora", ha bromejat Blanco. 

Un Botànic més transformador

El representat d'EUPV recorda que s'està tancat en dies un projecte de govern per a quatre anys, que amb seguretat generarà debats posteriors entre les parts. Per això és necessari pactar el full de ruta. La defensa del medi ambient, més fiscalitat progressiva, la igualtat efectiva, l'aprofundiment democràtic, més transparència o la descentralització comarcal són els eixos que s'inclouen en el pacte i als quals EUPV no vol renunciar, en l'objectiu compartit amb Podem de construir un Botànic més transformador. “Tenim clar que cedirem, però prou per a sentir-nos satisfets”, assegura.

I destaca, entre totes les qüestions, les possibles aportacions de la formació en memòria històrica, recordant que el tema està paralitzat i que si ha avançat a la Comunitat Valenciana ha sigut per la implicació personal de la diputada d'EUPV Rosa Pérez Garijo des de la Diputació de València. "Al cementeri de Paterna s'estan recuperant cossos gràcies a ella. Ha superat la tasca feta per la Generalitat", ha destacat Blanco.

stats