Iglesias presumeix d’influència en l’executiu de Sánchez i veu prop l’acord sobre els pressupostos
Podem marca entre les “línies morades” al seu suport que les restes de Franco no es traslladen a l’Almudena
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha presumit aquest divendres del "pes polític sense precedents a escala estatal" que té la formació des de l'arribada del PSOE al govern. Iglesias assegura que aquesta influència s’està demostrant en el dia a dia de les negociacions dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a 2019, l’acord sobre els quals creu que podria tancar-se en els pròxims dies.
Iglesias ha marcat el 15 d’octubre com a data límit per a l’acord i la continuïtat del suport parlamentari, ja que serà aleshores quan l’executiu central envie el document amb els comptes a Brussel·les, que hauria de reflectir els “avanços” que espera la formació morada.
El líder de Podem ha fet aquestes declaracions en la reunió del Consell Ciutadà Estatal, el màxim òrgan del partit, al Círculo de Bellas Artes de Madrid.
Línies morades
Tot i la confiança en l’acord, Iglesias ha demanat valentia al govern socialista i “anar més lluny” per a aconseguir més justícia social i millores de drets socials.
En aquest sentit, ha marcat unes “línies morades” que considera imprescindibles per al suport de la formació als PGE, entre els quals ha reiterat exigències ja conegudes de la formació en impostos, lloguers i el sector elèctric, més una nova condició relativa a l'exhumació de Francisco Franco: que les restes del dictador no acaben en la catedral de l’Almudena per a evitar que “cap institució religiosa convertisca un dels seus temples en un centre d'elogi del feixisme”.
Mà oberta per a aconseguir el suport dels nacionalistes
El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, també s’ha oferit a ajudar el govern central per a aconseguir el suport dels grups nacionalistes als pressupostos.
Tot i això, considera que tant el PDeCAT, com ERC i el PNB "tindran difícil no donar suport" als PGE "si aquests milloren sensiblement la condició de vida dels catalans i dels bascos".