Iberdrola i Endesa planten el govern espanyol en la subhasta d'energies renovables

La seua absència ha deslluït la subhasta i ha posat en relleu l'enfrontament amb el govern espanyol amb motiu de la nova regulació aprovada per a frenar l'espiral alcista en el preu de la llum

Parc eòlic
Parc eòlic / Capital Energy

Iberdrola i Endesa han mostrat aquest dimarts el seu disgust amb el govern per les mesures anunciades per matisar l'impacte en els ciutadans de l'escalada del preu de la llum. I ho han fet al no assistir a la segona subhasta que convoca el govern espanyol de renovables amb la nova metodologia, que consisteix a licitar a la baixa en el preu al qual s'ofereix produir la llum amb les energies renovables, després de la que es va ver al gener.

L'absència de les dos grans elèctriques ha acabat deslluint la subhasta i posant en relleu l'enfrontament entre les principals energètiques espanyoles i el govern a compte de la nova regulació aprovada per a frenar l'espiral alcista en el preu de la llum, una de les mesures de la qual més polèmiques minora els ingressos de les companyies.

Iberdrola ha justificat la seua no concurrència en la licitació per la incertesa reguladora, que els ha fet replantejar-se les inversions renovables al país. I Endesa ha dit que la estratègia per a ells està orientada en aquests moments "prioritàriament" a promoure la seua pròpia generació per a subministrar a llarg termini als seus clients.

Preu mitjà superior a la primera subhasta

Capital Energy ha tornat a imposar-se en la segona subhasta de renovables amb la nova metodologia en haver resultat adjudicatària de prop de 1.550 MW (1.540 eòlics i 8 solars), tots aquells pels quals competia, segons els resultats preliminars notificats a l'empresa. Es tracta de la segona vegada que la companyia participa en una subhasta de renovables convocada a Espanya sota aquest nou mecanisme. En la primera, celebrada el passat 26 de gener, ja va resultar vencedora en l'apartat eòlic, després d'adjudicar-se 620 MW. El preu mitjà d'adjudicació ha sigut de 28,6 euros el MWh, més de quatre euros per damunt de la mitjana del preu en la subhasta de gener d'enguany.

La potència subhastada haurà d'estar en funcionament abans del 30 de juny de 2024, amb un contingent especial de 600 MW de disponibilitat accelerada que haurà d'estar operatiu el 30 de setembre de 2022, amb la finalitat d'incorporar nova capacitat renovable en el sistema per a coadjuvar en la rebaixa dels preus de l'energia.

També et pot interessar

stats