Homenatge valencià a la Constitució en el 41 aniversari

85 min.

Alacant ha acollit l'acte central del Dia de la Constitució a la Comunitat Valenciana en la celebració del 41 aniversari de la carta magna. El Teatre Principal ha sigut l'escenari d'una cerimònia institucional conduïda per la vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, en un ambient solemne en què s'han llançat reivindicacions de reforma i s'ha reconegut el treball del jurista il·licità Tomás Vives i l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant per la Defensa de les Llibertats.

L'Arxiu de la Democràcia es va crear el 2004 i té com a missió recollir els fons documentals, escrits, sonors i gràfics de persones i entitats, especialment des del final del franquisme fins a l'actualitat. Té l'objectiu de preservar i conservar la memòria democràtica i fer-la accessible a la ciutadania. Pel que fa a Tomás Vives Antón, és un jurista de llarga trajectòria, un dels promotors de Justícia Democràtica, una associació de jutges i fiscals dels anys 70 que s'oposava al franquisme.

Puig reclama una reforma en clau federal

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha referit en el seu discurs a la Constitució com "el punt de trobada d'una història compartida", però ha incidit que "no és un pacte inamovible". Així, ha advocat per una reforma en clau federal que servisca per a "cohesionar Espanya i enfortir la unitat de tots els espanyols". Segons ha defensat Puig, aquesta reforma "contribuiria per a lluitar contra dues temptacions presents: el secessionisme i el centralisme".

En aquest sentit, el cap de l'executiu valencià ha afirmat que l'Estat té "un gran desafiament territorial, que exigeix una reflexió profunda i assossegada" que tinga present que la qüestió territorial no és només una qüestió d'identitats, sinó "de polítiques públiques que donen resposta als interessos de la ciutadania". És per això que Puig ha reclamat una reforma del sistema de finançament autonòmic que permeta desenvolupar-les.

Durant el discurs, Puig ha reconegut el diàleg com "el material més sòlid per a escriure el futur" i ha prioritzat la defensa dels drets humans, la lluita contra l'emergència climàtica i contra la violència de gènere. El feminisme, ha dit el president, "és la palanca ètica per a moure el món cap a la decència". 

Oltra: la Constitució garanteix la diversitat i la pluralitat

La vicepresidenta del Consell ha començat la intervenció recordant les comarques afectades per la DANA de setembre, especialment el Baix Segura i la localitat d'Oriola, abans de donar pas a l'actuació musical dels Cantors de la Passió d'Oriola, els Cantors de la Primitiva Passió Federico Rogel i la Banda Simfònica Municipal d'Alacant.

També ha destacat que enguany és la cinquena vegada que aquest acte solemne d'homenatge a la Constitució espanyola se celebra a Alacant i que enguany es compleixen 40 anys de les primeres eleccions democràtiques constitucionals des del 1936. En el seu discurs ha remarcat la importància de la "diversitat" que "ens enriqueix com a persones" i de la "pluralitat, que enforteix la societat perquè és l'expressió política de la diversitat". Dues qüestions que garanteix la Constitució, que la vicepresidenta reivindica com a ferramenta fonamental per a la convivència. Així, ha remarcat com a divises la igualtat, la fraternitat i la llibertat, les bases de tot estat de dret.

stats