Hisenda veu “precipitat” i “imprudent” establir ara una taxa turística

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, considera "precipitat" parlar en aquests moments de la imposició de la mesura

L'ocupació turística aquest setembre millora en comparació a l'any passat
La taxa turística afectaria un dels sectors més importants de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Ara no és el moment per a tractar aquesta mesura impositiva, segons el parer del conseller d’Hisenda, perquè el sector turístic és el que més ha patit la crisi i el sector “no ho veu clar”. La taxa, afirma Soler, "té més de política turística que recaptatòria".

El conseller ha fet aquestes declaracions als periodistes abans de comparèixer en la comissió d'economia de les Corts, a petició del grup parlamentari del PP, per a informar sobre la postura del Consell en relació amb la taxa turística, i ha dit que la posició del govern valencià sobre aquest tema s'ha concretat en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat.

Ara bé, Vicent Soler també ha precisat que encara que els pressupostos no incorporen aquesta figura tributària, és una mesura de la qual "caldrà parlar i en parlem" perquè està implantada en altres regions europees.

Ha argumentat així mateix que, a diferència d'altres comunitats autònomes, els models turístics valencians "són molt diversos", per la qual cosa una figura tributària d'aquestes característiques "és inviable" actualment i el seu plantejament hauria de tindre una lectura "molt local, municipalista i diversa".

Vicent Soler ha insistit: "Un tractament uniforme d'aquest tema seria no sols imprudent, sinó a més contrari als interessos d'un sector que s'està recuperant d'un període enormement dramàtic" i que, al seu parer hauria de participar també del debat.

Sobre aquest tema, la síndica adjunta de Compromís en les Corts, Aitana Mas, ha manifestat, en declaracions als periodistes en els corredors la cambra, que el debat "no està en si taxa turística sí o no, sinó com fem aquesta taxa turística".

D'altra banda, la síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha manifestat que la seua formació espera que la taxa "siga una realitat" i es "passe de les paraules als fets per a començar a aplicar-la al més prompte possible" i recaptar fons per a una altra mena d'inversions com polítiques d'habitatge per als joves o mediambientals.

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha manifestat que s'oposa a la pujada d'impostos i més a la implantació de nous que "graven un pilar fonamental de l'economia valenciana com és el turístic" i espera que el PSPV "no es deixe engalipar per aquests cants de sirena que no volen el bé per al turisme d'aquesta comunitat i que es mantinga ferm" contra aquesta mesura.

El diputat popular Rubén Ibáñez ha lamentat la compareixença del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, en la comissió d'economia per a explicar la postura del Consell sobre la taxa turística, enlloc de fer-ho el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, com havia sol·licitat la seua formació. Ibáñez ha declarat: "El govern valencià té descentrada i descol·locada la ciutadania amb una inseguretat jurídica més que manifesta, perquè la part comunista del Consell diu que sí a la taxa i la socialista diu que no ho saben", i el que els uneix és "recaptar més recursos" per l'augment del nombre dels seus assessors.

També et pot interessar

stats