Héctor Gómez i José Manuel Miñones, nous ministres d'Indústria i Sanitat

Pedro Sánchez substitueix Reyes Maroto i Carolina Darias, candidates als ajuntaments de Madrid i Las Palmas en les eleccions municipals del 28 de maig

Els nous ministres Héctor Gómez (esquerra) i José Manuel Miñones (dreta)f / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat a aquest dilluns la crisi de l'executiu prevista per l'eixida de les ministres d'Indústria i Comerç, Reyes Maroto, i de Sanitat, Carolina Darias per a ser candidates del PSOE a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. En una compareixença institucional i sense preguntes des de la Moncloa, el líder de la coalició PSOE-Unides Podem ha informat que els nous responsables d'aquestes carteres seran, respectivament, l'exportaveu socialista en el Congrés Héctor Gómez Hernández i el fins ara delegat del govern a Galícia, José Manuel Miñones Conde.

Durant la declaració, Sánchez ha repassat els assoliments de les ja exministres i ha remarcat el treball que han desenvolupat ambdues, especialment durant la pandèmia. Alliberades ara de les responsabilitats en el govern espanyol, Maroto i Darias podran centrar-se totalment en les campanyes com a candidates a les alcaldies de Madrid, la primera, i Las Palmas, la segona. 

La crisi de govern, tot i que esperada, ha arribat de manera sobtada aquest dilluns amb Sánchez a punt d'agafar un avió per a visitar el centre de comandament avançat de l'incendi declarat a Vilanova de Viver, instal·lat a Barraques. El foc, el primer greu d'enguany, ha devorat ja quasi 4.000 hectàrees de superfície a cavall entre la comarca aragonesa de Gúdar-Javalambre i la valenciana Alt Millars. La pitjor part, però, se l'han emportat les terres valencianes, on hi ha vora 1.500 persones evacuades.

Des que va saber-se que Maroto i Darias serien candidates socialistes en les municipals, el cap de l'executiu havia minimitzat els futurs canvis en el seu gabinet cada vegada que els mitjans de comunicació li havien preguntat per l'assumpte. De fet, havia descartat per complet una remodelació més àmplia a l'estil de l'última, el juliol del 2021, en la qual va canviar bona part de l'executiu i sobretot el nucli dur, que va renovar per complet. 

Minicrisi de govern

Des que va saber-se que Maroto i Darias serien candidates socialistes en les eleccions municipals, el cap de l'executiu havia minimitzat els futurs canvis en el seu gabinet cada vegada que els mitjans de comunicació li havien preguntat per l'assumpte. De fet, havia descartat per complet una remodelació més àmplia a l'estil de l'última, el juliol del 2021, quan va canviar bona part de l'executiu i sobretot el nucli dur, que va renovar per complet. Així, en aquesta cinquena remodelació de la legislatura Sánchez manté sense canvis la resta de departaments i tampoc toca els dirigits per Unides Podem. 

Els nomenaments de Gómez i Miñones ja s'han comunicat al rei Felip VI. Previsiblement, els dos nous ministres juraran o prometran els càrrecs aquest dimarts al Palau de la Zarzuela perquè puguen incorporar-se aquest mateix dia al Consell de Ministres rutinari. 

Gómez (Santa Cruz de Tenerife, 1978) és graduat en Dret, llicenciat en Ciències del Treball i diplomat en Turisme. Ha exercit la trajectòria professional en el sector privat i públic, primer com a regidor en l'Ajuntament de Guía de Isora i després com a diputat autonòmic al Parlament de Canàries. Entre 2018 i 2019 va ser director general de Turespaña i aquell mateix any el triaren per la circunscripció de Tenerife per a ocupar un escó al Congrés. Ha sigut portaveu del Grup Parlamentari Socialista i actualment presidia la Comissió Constitucional de la cambra baixa. 

Miñones (Santiago de Compostel·la, 1972) era fins ara delegat del govern espanyol a Galícia. Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Santiago de Compostel·la i doctorat en la mateixa especialitat, ha sigut professor contractat en el Departament de Química i Física d'aquest centre. En l'àmbit polític, va ser regidor a l'Ajuntament d'Ames (la Corunya) i alcalde del mateix municipi entre 2015 i març de 2021, quan el nomenaren delegat del govern. També ha sigut membre de la comissió de mobilitat i accessibilitat de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

També et pot interessar

stats