Com han sigut les anteriors investidures del PP?

En dotze de les catorze investidures de la democràcia ha sigut necessari el vot a favor de partits nacionalistes o regionalistes

Celebració al balcó de Génova després de la victòria electoral d'Aznar del 1996 / À Punt NTC

Les converses per a la investidura es posaran en marxa aquesta setmana que comença, però hem mirat arrere per a repassar com van ser les investidures anteriors del Partit Popular. Algunes arrancaven amb una majoria relativa en la qual calien els vots de les forces nacionalistes, mentre d'altres ho feien amb una majoria absoluta. 

Dotze de les catorze investidures de la democràcia han hagut d'aconseguir el vot a favor de partits nacionalistes o regionalistes. Un suport que el Partit Popular sempre ha obtingut en les quatre legislatures que ha governat, però el nou panorama polític ho posa més difícil per a Núñez Feijóo.

L’ajustada victòria del Partit Popular el 1996 obligà José María Aznar a seure amb nacionalistes catalans, bascos i canaris. L’anomenat pacte del Majestic amb Convergència i Unió va iniciar un nou marc de relacions, que també s’estén al PNV.

El suport del partit de Jordi Pujol va continuar en la victòria popular del 2000. Els quinze diputats de Convergència i Unió donaren un sí a la segona investidura d’Aznar, de la qual es va despenjar el PNB.

El Partit Popular recuperà el poder el 2011 amb una majoria absoluta que deixà les mans lliures a Mariano Rajoy. L'ocàs del bipartidisme quatre anys després amb l'aparició de nous partits crea un nou escenari d'investidura al qual Rajoy renuncià. 

La repetició electoral de 2016, per la investidura fallida de Pedro Sánchez, obri noves expectatives a un Rajoy que millora resultats. A pesar de les relacions trencades amb el nacionalisme català pel procés independentista, i l’allunyament del PNB, Mariano Rajoy aconsegueix continuar a la Moncloa per l’abstenció socialista. Un moviment que sumeix el PSOE en una crisi interna que acaba amb la dimissió forçada de Pedro Sánchez.

Ara, Núñez Feijóo torna a apel·lar al suport dels socialistes davant del no reiterat del PNB i el difícil acostament a Junts.

També et pot interessar

stats