El PSOE presentarà una proposició de llei al Congrés per a renovar el Tribunal Constitucional

El partit vol tramitar-la urgentment i per això ja ha iniciat contactes amb altres grups polítics que han censurat la decisió de l’alt tribunal

Aquestes són les reaccions a la decisió del Tribunal Constitucional de paralitzar la reforma del Codi Penal / À Punt NTC
20 de desembre 2022 - 19:41

El PSOE té intenció de registrar aquesta setmana al Congrés una proposició de llei que incloga l'esperit de les dues esmenes que ha suspés el Tribunal Constitucional per a renovar aquest òrgan, segons han informat fonts parlamentàries.

Les mateixes fonts han revelat que aquesta proposició de llei es farà mitjançant la tramitació urgent i per això el govern ja ha començat a negociar parlant amb diversos grups que han censurat la decisió del Constitucional perquè se sumen a la iniciativa.

Per tant, no descarten que a la proposició de llei se sumen la resta de grups parlamentaris que donaren suport a la reforma del Codi Penal aprovada al ple del Congrés el passat dijous: Unides Podem més ERC, el PNB, el PDeCAT, Més País i Bildu.

La reforma incloïa també la modificació de l'elecció dels dos magistrats del Tribunal Constitucional que correspon nomenar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que finalment ha sigut paralitzada després del pronunciament del mateix TC.

Les fonts parlamentàries han assenyalat també que ja s'han produït converses entre aquests grups i que és probable que registren la iniciativa aquesta mateixa setmana. A més, indiquen que encara existeix la possibilitat que el text que es presente finalment tinga alguna diferència respecte a allò que s'ha parlat fins ara, però han precisat que l'objecte d'aquesta tramitació és aprovar les dues esmenes per a desbloquejar el CGPJ i el TC.

Així mateix, han indicat que aquesta tramitació no té per què dur-se a terme en lectura única, però si assenyalen que es realitzarà per tramitació urgent perquè la idea és que la nova proposició de llei estiga provada abans de final d'any. Tot i això, afirmen que no descarten habilitar el mes de gener —en el qual normalment no hi ha activitat parlamentària— si no poden traure'l endavant abans.

Unides Podem prefereix actuar amb cautela

Per la seua banda, Unides Podem s'ha reunit aquest matí amb aliats parlamentaris per a conformar un front comú per desbloquejar la renovació del TC, encara que també creu necessari, sense pressionar al PSOE, afavorir una altra iniciativa específica per a rebaixar les majories per triar nous vocals del CGPJ.

Fonts coneixedores dels contactes entre els dos socis de govern indiquen que existeix un alt grau de convenciment en què hi haurà una nova proposició de llei per a reformar la renovació del TC mitjançant noves mesures legislatives, d'acord amb el pla alternatiu que ja tenien previst en cas de suspensió de la tramitació parlamentària de la reforma introduïda en els canvis del Codi Penal. 

El PSOE estaria pràcticament decantat per aquesta via, segons les mateixes fonts, però des del grup confederal es mostren encara cauts sobretot pel que fa a les dates del registre, atés que el pas adequat seria esperar a l'acte del TC per a estudiar el seu contingut abans d’armar la nova proposta legislativa.

També et pot interessar

stats