El govern espanyol veu "insuficient" el gest d'Otegi i li reclama que condemne ETA

Isabel Rodríguez ha dit que l'esquerra abertzale ha de demanar perdó i no participar en actes d'homenatge a presos de la banda terrorista

La ministra i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / J.J. Guillén (Efe)

El govern de Pedro Sánchez veu "insuficient" les paraules del coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que aquest dilluns va expressar a les víctimes de la banda terrorista ETA el seu "pesar i dolor" per un patiment que "no s'hauria d'haver produït mai".

La reacció de l'executiu ha arribat l'endemà de la declaració del líder de l'esquerra abertzale a través de la portaveu, Isabel Rodríguez, que ha reclamat a Otegi que demane "perdó" i passe de les "paraules als fets", censurant la banda i no participant en homenatges als condemnats.

Preguntada en la roda de premsa després del Consell de Ministres, Rodríguez ha assegurat que el gest està "bé", però ha afegit que cal anar "molt més enllà". Al seu parer, l'esquerra abertzale ha de demanar perdó per a no "revictimitzar" les víctimes, com fa quan participa en els homenatges que s'organitzen en les localitats d'origen dels presos d'ETA que ixen de la presó.

Les paraules de la també ministra de Política Territorial fixen la postura institucional del govern de Sánchez, que s'allunyen de les manifestacions que han expressat altres dirigents del PSOE i Unides Podem pel que entenen com un trencament de Bildu i Sortu amb ETA. Per exemple, el portaveu dels socialistes, Felipe Sicília, va qualificar com "un avanç" el pas donat per l'esquerra abertzale, un gest que creu que pot ajudar a cicatritzar ferides.

Isabel Rodríguez, això sí, no ha volgut replicar el PP, que ha denunciat que les declaracions d'Otegi permeten a l'executiu espanyol "blanquejar Bildu". En eixe sentit, la formació liderada per Pablo Casado ha presentat una iniciativa parlamentària en què demana excloure de qualsevol pacte els que no condemnen la banda terrorista. 

La portaveu governamental ha subratllat que la unitat va ser un dels elements que van permetre derrotar ETA fa ara deu anys i considera que aquestes manifestacions són un "mal servei". "No cal donar-los ni un titular", ha insistit.

També et pot interessar

stats