El govern espanyol valora prorrogar més allà de desembre els abonaments ferroviaris i l'ajuda al combustible

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, també ha afirmat que "no és el moment propici" per a implantar els peatges en les autovies

Imatge d'arxiu d'un tren de Rodalies
Imatge d'arxiu d'un tren de rodalies / Renfe

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha afirmat aquest dimecres que el govern està disposat a prorrogar els abonaments gratuïts ferroviaris i la bonificació al combustible més enllà del 31 de desembre si, arribat el moment, el considera útil i necessari.

Sánchez, en declaracions a TVE arreplegades per Europa Press, ha recordat que l'abonament gratuït per a usuaris de Renfe, que es pot adquirir des d'aquest dimecres, té vigència fins al 31 de desembre d'enguany, però ha assenyalat que l'executiu prorrogarà aquesta mesura o una altra similar "si cal". De moment, ha assenyalat que 330.000 persones s'han registrat ja en el web de Renfe per a adquirir aquests abonaments gratuïts.

En el cas de la bonificació al combustible, la ministra ha destacat que ha beneficiat el conjunt de la ciutadania i ha contribuït a contindre la inflació. "Si arribats al 31 de desembre considerem que continua sent útil i necessària aquesta mesura, el govern serà sensible i prorrogarà aquest descompte", ha assegurat.

"No és el moment propici" per als peatges en les autovies

Preguntada per si el govern ha représ la seua intenció d'implantar peatges en les autovies, la ministra ha indicat que "no s'ha représ res", sinó que es continua treballant en el que s'estableix en l'avantprojecte de llei de mobilitat sostenible: estudiar les diferents alternatives per a finançar la xarxa de carreteres de l'Estat, entre elles la implantació d'un nou sistema de peatges en totes les autovies del país a partir del 2024.

Per a això, ha explicat, l'executiu va encarregar estudis sobre els diferents models que es podrien aplicar, però ha precisat que, en l'actual context, "sembla que no siga ara el moment més propici" per a abordar aquest nou sistema de finançament.

En tot cas, la ministra ha insistit que ha de ser una fórmula que concite "el màxim consens possible" entre les forces polítiques i entre els sectors afectats.

Segons la documentació publicada en el portal de contractacions, la Direcció General de Carreteres, dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha encarregat a la consultora pública Ineco l'elaboració de nou informes per a valorar aquest nou sistema de finançament de les carreteres.

Demana pau social als sindicats

En un altre orde de coses, davant dels advertiments dels sindicats d'una "tardor calenta" si els empresaris no accepten apujar els salaris en l'actual context d'inflació, la ministra ha apel·lat a la unitat i a la pau social.

"Davant d'uns mesos complicats, és assumible un esforç per la pau social i també necessari", ha assenyalat Sánchez, que pel que fa al salari mínim interprofessional (SMI) ha recordat que l'objectiu del govern continua sent el de situar-lo en el 60% del salari mitjà al final de legislatura.

També et pot interessar

stats