El govern espanyol no té constància de l’espionatge a través del mòbil a l’exministra González Laya

Bolaños demana no fer suposicions sense fonament respecte a l'autoria de l'atac, que ha insistit que es desconeix i que és extern

El ministre Félix Bolaños en la compareixença que va oferir aquest dilluns i on va anunciar els atacs als mòbils de Sánchez i Robles
El ministre Félix Bolaños en la compareixença que va oferir aquest dilluns i on va revelar els atacs als mòbils de Sánchez i Robles / Sergio Pérez (Efe)

Al govern espanyol no li consta que l’exministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, també fora espiada a través del mòbil. Així ho ha manifestat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en una entrevista en la Cadena Ser, després que aquest dimarts alguns diaris desvelaren que l’exministra també hauria patit l’atac de Pegasus el maig del 2021.

Bolaños ha assegurat que es continuen analitzant els telèfons mòbils dels membres de l’executiu i, per ara, no consta que hi haja més atacs que el del president del govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Durant la seua intervenció en la Ser, el titular de Presidència ha explicat que la investigació continua, però que no hi ha cap informe on conste que, per exemple, va ser espiada l'exministra d'Afers Estrangers Arancha González Laya, com afirmen alguns diaris.

En aquest sentit, Bolaños ha convidat a no fer conjectures, ja que no hi ha res contrastat per part del Centre Criptològic Nacional més enllà de l'espionatge a Sánchez i a Robles.

El ministre de la Presidència ha insistit que va ser el cap de setmana passat quan el govern espanyol va conéixer aquests atacs, no abans, i és conseqüència de la revisió detallada dels mòbils dels membres de l’executiu, que es va decidir en els dies anteriors, començant pels del cap del govern i la ministra de Defensa.

Segons ha exposat el ministre, des del maig del 2021, quan es va produir l'atac, va haver-hi revisions i actualitzacions de seguretat del mòbil de Sánchez, que "sembla que han sigut eficaços", perquè no consta que hi haja hagut més espionatges. No obstant això, Bolaños admet que cal millorar els protocols de seguretat.

Bolaños ha demanat prudència i no fer suposicions sense base respecte a l'autoria de l'atac, que ha insistit que es desconeix i que és externa. Una resposta que ha repetit en plantejar-li si podria haver sigut encarregat per algú del CNI sense autorització judicial o si en podria estar darrere el Marroc.

Per ara, l'objectiu és aclarir els fets

Respecte a la possibilitat que s'assumisquen responsabilitats polítiques, el ministre ha posat l'accent que la fase actual és la d'aclarir els fets i a partir d'ací, traure conclusions.

A la pregunta concreta de si la directora del CNI, Paz Esteban, ha de seguir en el càrrec, s'ha limitat a assenyalar que ella segueix al capdavant de l'organisme i està treballant per a aclarir els fets.

També et pot interessar

stats