El govern espanyol retirarà la Gran Creu al Mèrit Militar a Pinochet concedida el 1975

La distinció es va imposar en la dictadura franquista en nom de Francisco Franco

Roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres
Roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres / J.J. Guillén (Efe)

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres, en la seua reunió ordinària d'aquest dimarts, aprovarà la retirada de la Gran Creu al Mèrit Militar que Espanya va concedir al difunt dictador xilé Augusto Pinochet l'any 1975. La distinció es va imposar en la dictadura franquista en nom de Francisco Franco.

Així ho ha anunciat el cap de l'executiu espanyol en un missatge publicat en la xarxa social X (antigament Twitter), on també ha recordat que fa cinquanta anys "la democràcia xilena va ser víctima d'un atac brutal que va estremir al món", en referència a l'efemèride pel colp d'estat al país andí.

"Hui, 11 de setembre, és l'hora de reparar una injustícia històrica. El Consell de Ministres retirarà demà la Gran Creu al Mèrit Militar al dictador Pinochet concedida el 1975", ha revelat Sánchez en la publicació de xarxes socials. "Memòria democràtica compartida", ha afegit, per la seua banda, el ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel Albares.

D'aquesta manera, Espanya segueix els passos del govern de l'Argentina, el president del qual, Alberto Fernández, va comunicar que havia ordenat la retirada de l'Orde de Mèrit i l'Orde del Llibertador San Martín atorgades al dictador xilé Augusto Pinochet, qui va governar el país andí després d'un colp d'estat del qual aquesta setmana es compleixen cinc dècades.

En aquest sentit, el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha recordat en xarxes socials l'efemèride del colp d'estat a Xile. "Hui, les idees de Salvador Allende en favor del progrés i la llibertat continuen inspirant-nos. Recordar no és una opció. És l'obligació de totes i tots continuar treballant per la veritat, la justícia i la memòria democràtica", ha destacat.

"Cinquanta anys del colp que va posar fi a la vida d'Allende i els somnis de Xile. Hui, el seu llegat continua guiant la nostra lluita per un món millor", ha agregat la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz. En termes similars s'ha pronunciat la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero: "Cinquanta anys des del colp d'estat a Xile, no oblidem. I seguim en la lluita. Perquè van ser, som".

També et pot interessar

stats