El PSPV homenatja Allende en el cinquanté aniversari del colp d’estat de Pinochet

El socialista Vicent Garcés ha recordat com va viure aquell dia des del Ministeri d’Agricultura xilé, on treballava

Una fotografia de Salvador Allende en l'homenatge organitzat pel PSPV / À Punt NTC

El PSPV ha homenatjat la figura de Salvador Allende el dia que es compleixen cinquanta anys del cop d’estat del general Pinochet, que va posar fi al mandat d’Allende, elegit democràticament tres anys abans. Un acte en què ha participat el socialista Vicent Garcés, que va viure els fets de primera mà junt amb el seu germà Joan.

En aquell moment Vicent treballava en el Ministeri d'Agricultura de Xile, i des d’allí va veure com l’11 de setembre de 1973 les tropes del general Pinochet assalten la Casa de la Moneda, on es trobava el seu germà Joan, assessor personal del president Salvador Allende. Aquest va encarregar a Joan fugir i intentar salvar-se perquè “algú ha d’escriure el que ha passat ací”, conta Vicent. 

Joan Garcés va complir el mandat del president amb dos llibres, com ha explicat el seu germà durant l’acte en l'homenatge dels socialistes valencians a la figura d'Allende. Garcés també ha recordat com l'oligarquia xilena i el govern dels Estats Units tractaren de matar el socialista des que guanyà les eleccions el setembre de 1970 perquè “era l’exemple del que les esquerres llatinoamericanes i europees buscaven en aquell moment”, afirma el seu germà Vicent. 

Els germans Garcés pogueren eixir de Xile gràcies a l'esforç de l'ambaixador d'Espanya, igual que el periodista gràfic Ernest Nabàs, que abans de poder fugir, va estar empresonat un més. Nabàs recorda que els guàrdies de la presó els posaven constantment la punta de la metralladora al clatell, i assegura que durant molts anys s’ha despertat durant la nit sentint la mateixa gelor. Però, tot i la por, Nabàs va poder esquivar la censura amagant els negatius de les fotografies que havia fet durant aquells dies dins dels calcetins, quan va passar el control de l’aeroport. 

Ara, totes les imatges que va capturar es poden veure en l’exposició Xile, fa cinquanta anys, a l’espai Menador de Castelló de la Plana.

També et pot interessar

stats