El govern espanyol reparteix 160 milions entre les autonomies per a lluitar contra la violència masclista

L'objectiu, fer front a un "problema estructural" que en els primers mesos del 2024 s'ha cobrat la vida de deu dones i set menors

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / J.J. Guillén (EFE)

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts, via Consell de Ministres, destinar 160 milions d'euros perquè les comunitats autònomes executen el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere. El repartiment global acordat per als territoris comporta vint milions més que el 2023 (+14,3%) per a fer front a un "problema estructural" que enguany s'ha cobrat la vida de deu dones i set criatures menors.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la titular d'Igualtat, Ana Redondo, ha detallat que 140,2 milions d'euros es dedicaran al desenvolupament del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, consensuat el 2017 pels territoris. La ministra ha destacat l'esforç pressupostari que ha permés incrementar en un 40% en dos anys la partida destinada a aquesta ferramenta. El repartiment de les quanties es concretarà en la pròxima Conferència Sectorial d'Igualtat, prevista per al pròxim 29 d'abril, on hauran de ratificar-lo les comunitats autònomes.

Redondo ha recordat també que en l'actualitat hi ha una subcomissió en el Congrés orientada a revisar les mesures que engloba el pacte, reforçar-les i incorporar-ne d'altres noves. Per exemple, iniciatives que estiguen destinades a combatre la violència vicària, sobretot després de la preocupació generada per l'auge de casos en el primer trimestre de l'any que podrien, fins i tot, fer que l'estadística supere enguany tots els registres de la sèrie històrica que començà el 2013.

D'altra banda, els 19,8 milions restants dels 160 aprovats s'invertiran en diferents programes i plans autonòmics dedicats a les víctimes de violència de gènere i de violències sexuals, vertebrats a través de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere. Al llarg del 2024 es pretén finançar quatre branques de projectes. Així, 8,5 milions es destinaran a programes d'assistència social integral per a dones víctimes de violència de gènere i els fills i filles menors d'edat. Un altre milió anirà a projectes per a la millora de la coordinació i posada en marxa de plans personalitzats d'atenció a les víctimes de violència de gènere. Amb 9,5 milions d'euros es finançaran programes per al suport a víctimes d'agressions sexuals. Els 800.000 euros que falten corresponen a plans de prevenció d'explotació sexual a menors tutelades.

També et pot interessar

stats