El govern espanyol reformarà el mercat elèctric i el sistema fiscal
Teresa Ribera avança que es prendran mesures per a donar una solució als 4,6 milions de persones en situació de pobresa energètica.
El govern central plantejarà una reforma estructural del sistema elèctric, amb canvis en el mercat i en el sistema fiscal, segons la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha avançat que, a més, es prendran mesures per a donar una solució als 4,6 milions d’espanyols en situació de pobresa energètica. En resposta a la portaveu adjunta d’Units Podem en el Congrés, Ione Belarra, que ha vinculat el suport de la seua formació als pressupostos generals de l’Estat al fet que es prenguen mesures per a parar la pujada de la llum, Ribera ha assegurat que el conjunt de l’executiu està “inquiet” per la situació, ja que l’electricitat és un factor fonamental per al benestar dels ciutadans.
La ministra ha atribuït l’actual situació al “fre” conseqüent a les reformes estructurals que s’haurien d’haver anticipat i ha avançat que diversos ministeris estan treballant en tres grans àrees d’actuació: la primera, dirigida a protegir als més vulnerables i a lluitar contra la pobresa energètica. A més, Ribera presentarà un “pla de xoc a curt termini” amb mesures que ajuden a recuperar “la senda de transformació que necessitem”.
El Ministeri de Medi Ambient proposarà també una reforma estructural, ja que, en opinió de Ribera, si no s’aborden reformes estructurals respecte al funcionament del mercat i del sistema fiscal “és molt difícil que aquestes coses puguen canviar de manera sòlida i estable en el temps”. “Només podem aconseguir un preu estable, predictible, raonable i amb costos operatius zero en electricitat si culminem un procés de transició energètica que ens porte a un sistema cent per cent renovable i eficient, però hem de recórrer aquest camí i aquesta és la responsabilitat del Govern”.
Probablement, caldrà introduir canvis importants en el funcionament del mercat, ha insistit Ribera, que ha assenyalat que prendran mesures d’“impacte immediat” que permetran anar canviant el to general del funcionament d’un sector que, d’altra banda, té un futur brillant en la transició energètica, que té en l’electricitat com a “gran vector net”.
La ministra, que no ha concretat mesures, compareix aquesta vesprada a petició pròpia en la Comissió de Transició Ecològica per a explicar l’actuació del govern espanyol per a frenar la pujada del preu de l’electricitat, que registra un nou màxim anual en el mercat majorista (75,93 euros per megavat hora).