El govern espanyol recorda a Junts que a Catalunya i Espanya només cap el marc constitucional

La portaveu, Isabel Rodríguez, ha deixat clara la postura de l'executiu espanyol davant les exigències del partit independentista per a donar suport a una investidura de Sánchez

Isabel Rodríguez respon a Junts
Isabel Rodríguez durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Alberto Ortega (Europa Press)

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Rodríguez, ha apel·lat aquest dimarts al marc constitucional en resposta a la petició de Junts d'un referèndum i una amnistia per a donar suport a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez.

En una roda de premsa posterior a la celebració del Consell de Ministres —el primer després de les eleccions generals del 23J— i amb el govern de coalició en funcions, Rodríguez ha sigut molt clara sobre la postura de l'executiu central davant les exigències del partit nacionalista presidit per Laura Borràs.

"Sobre la petició d'alguns grups, si alguna cosa ha quedat demostrada en aquests anys de govern del president Pedro Sánchez és que a Catalunya, com al conjunt d'Espanya, només cap el marc constitucional. També d'acord amb l'expressió de la ciutadania catalana, sembla clar que això ha agradat també a Catalunya", ha asseverat.

Els socialistes van quedar en segona posició en les eleccions generals per darrere del PP, però tenen opcions de continuar governant. Han augmentat el nombre de suports i d'escons respecte als comicis de novembre de 2019, especialment a Catalunya, on el PSC s'ha situat com a primera força.

Isabel Rodríguez ha traslladat que no hi ha cap pressa per a negociar una investidura de Sánchez, ja que "la democràcia té els seus terminis i fites" i ha assenyalat que ara correspon finalitzar el recompte del vot CERA (residents absents en l'exterior), que els diputats arrepleguen les credencials i constituir les Corts.

No es preveu una repetició electoral

"És el temps dels grups polítics, de la constitució del Parlament, que es produirà el 17 d'agost. És important donar aquest temps i aquesta tranquil·litat a la democràcia perquè els grups parlamentaris puguen treballar correctament", ha afegit la ministra.

No obstant això, Rodríguez ha subratllat que després de les eleccions de diumenge "Espanya ha marcat un rumb" amb el vot que, al seu parer, "té a veure amb els avanços i el rebuig a les reculades". Així mateix, ha deixat entreveure que no contemplen una repetició electoral, ja que auguren que hi haurà un acord entre les forces progressistes.

A més, ha confiat en el valor de la democràcia i en la responsabilitat dels diputats, senadors i grups polítics per a afrontar una legislatura que espera que siga "més tranquil·la" que la que està a punt d'acabar, marcada per la pandèmia i la guerra d'Ucraïna.

Finalment, la política socialista ha agraït en nom del govern en funcions el comportament de la ciutadania el 23J perquè la jornada electoral va transcórrer "amb absoluta normalitat, demostrant la fortalesa i exemplaritat de la democràcia espanyola". 

També et pot interessar

stats