El govern espanyol no prorrogarà més l'estat d'alarma

Pedro Sánchez assegura que la campanya de vacunació ha canviat l'escenari i defén que les autonomies disposen d'altres mecanismes per a prendre les restriccions

El president del govern espanyol Pedro Sánchez durant la roda de premsa
El president del govern espanyol Pedro Sánchez durant la roda de premsa / Europa Press

El govern espanyol manté la intenció de no prorrogar l'estat d'alarma a partir del pròxim 9 de maig. El cap de l'executiu, Pedro Sánchez, ho va anticipar fa una setmana i ho ha tornat a confirmar aquest dimarts. "El govern [espanyol] no vol més pròrrogues. Amb aquesta intenció treballem", ha manifestat en una roda de premsa al palau de La Moncloa.

Sánchez defén que hi ha "eines jurídiques suficients" per a continuar prenent mesures contra la pandèmia sense necessitat de recórrer al mecanisme constitucional, i ha recordat que els tribunals superiors de justícia han avalat que les decisions que les autonomies i l'Estat pacten al Consell Interterritorial són "d'obligat compliment". Per aquest motiu tampoc veu necessari convocar la conferència de presidents autonòmics.

El cap de l'executiu espanyol considera, a més, que l'acceleració del procés de vacunació, tot i les interrupcions, ha generat "un escenari completament diferent" respecte del moment en què es va activar l'estat d'alarma, la qual cosa permet ara suavitzar algunes de les mesures que s'hi van activar a l'empara del mecanisme. Malgrat això, ha advertit que "la pandèmia continua" i ha anticipat "setmanes complicades" per l'increment dels contagis durant la festivitat de Setmana Santa i Pasqua.

Sánchez: "totes les vacunes aprovades són segures"

El president del govern, Pedro Sánchez, també s'ha pronunciat sobre la suspensió temporal de la vacunació amb el preparat de Janssen als Estats Units, després de la detecció de sis casos de trombes en dones de 18 a 48 anys entre les set milions de persones vacunades amb el fàrmac.

Sánchez defensat que "totes les vacunes" contra la Covid-19 que s'estan administrant i estan aprovades a Espanya i Europa són "segures". "L'anàlisi de risc-benefici és, sens dubte, absolutament desequilibrat a favor del benefici", ha explicat.

El cap de l'executiu espanyol, que ha conegut la informació durant la roda de premsa, entén que aquesta paralització demostra les garanties del sistema de control de vacunació i defensa que quan es produeixen aquest tipus d'episodis, cal "frenar, veure exactament què són, tractar d'entendre la potencial casuística i, a partir d'ací, prendre decisions".

També et pot interessar

stats