El govern espanyol demanarà ampliar el límit al gas "simultàniament" a la reforma del mercat

L'"excepció ibèrica" està en vigor fins al mes de maig i ha permés estalviar 4.500 milions d'euros

Canonades del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya
Canonades del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya / HANNIBAL HANSCHKE

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha avançat aquest dimarts que sol·licitaran, "simultàniament" a la proposta de reforma del mercat elèctric europeu, prorrogar l'"excepció ibèrica" ―en vigor fins a maig― fins que es modernitze la normativa.

"Volem sol·licitar simultàniament la pròrroga de la solució ibèrica, que ens ha permés estalviar 4.500 milions d'euros (des de la seua entrada en funcionament el juny passat), això és, uns 150 euros per família", ha dit Ribera en la roda de premsa posterior al primer Consell de Ministres de l'any.

Segons la ministra, és "important" que, mentre que la Unió Europea modernitza el marc regulador del mercat interior de l'electricitat, estiga plenament vigent aquest mecanisme, aplicat a Espanya i Portugal i que limita el preu del gas destinat a la generació elèctrica.

Segons fonts del ministeri, l'objectiu és que aquest mateix dimarts s'envie la proposta de reforma del mercat elèctric europeu a Brussel·les.

Aquest dilluns, la ministra ja va avançar que l'Executiu tenia la intenció de demanar autorització a la Unió Europea perquè l'"excepció ibèrica" poguera aplicar-se més enllà del maig vinent, almenys, fins a finals de 2024, amb un "límitopall al gas" el més baix possible, entorn de 45 o 50 euros.

També et pot interessar

stats