El govern espanyol contractarà un assessor científic en cada ministeri

Sánchez anuncia una bateria de mesures per a estendre la ciència a l'administració pública i al procés de presa de decisions

Sánchez intervé en l'acte de presentació de l'ONAC, este dijous
Sánchez intervé en l'acte de presentació de l'ONAC, este dijous / Sergio Pérez (EFE)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat una bateria de mesures orientades a estendre la ciència a l'administració pública i al procés de presa de decisions. Una de les més destacades és la figura de l'assessor científic en cadascun dels 22 ministeris, que s'incorporarà en el gabinet del o la titular del departament.

En la seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) de Madrid, Sánchez ha presentat els objectius i principals components de l'ecosistema d'assessorament científic amb el qual comptarà l'Administració General de l'Estat a partir d'ara i ha dit que, davant dels negacionistes, ara més que mai és necessària la ciència. "En estos temps tan líquids, en els quals proliferen els partits polítics o els influenciadors que neguen les propietats de les vacunes, l'eficàcia de les polítiques distributives o l'existència del canvi climàtic, és més necessari que mai l'aportació de la ciència i mirar des de la política als científics i les científiques".

Les noves mesures, que mobilitzaran en total a més de mig centenar d'investigadors i investigadores, estan coordinades per l'Oficina Nacional d'Assessorament Científic (ONAC) de la Moncloa, creada en el mes de febrer i presentada hui en un acte en el CSIC al qual han assistit el mateix Sánchez i la ministra de Ciència, Diana Morant. L'objectiu és crear nous vincles i espais de col·laboració entre l'executiu i les universitats i centres d'investigació públics, perquè el coneixement científic ajude a dissenyar polítiques millors i prendre més decisions basades en l'evidència empírica. Amb este propòsit s'ha dissenyat una estratègia, capitanejada des de l'ONAC, amb diverses mesures agrupades en tres apartats: el de personal, el foment de la investigació aplicada i mecanismes institucionals.

Deu milions d'euros anuals

Entre les mesures de personal està la creació de la figura permanent de l'assessor científic —doctor— en els gabinets dels i les ministres de la coalició PSOE-Sumar. La idea és que quan hagen de prendre decisions, a més d'un informe que diga si s'ajusta o no a la llei o a la capacitat econòmica, hi haja un paper que avale també l'evidència científica.

Una altra de les accions seran les estades d'entre sis i huit mesos d'investigadors als ministeris o a organismes dependents per a treballar en reptes concrets, a més d'una unitat d'assessorament científic que estarà situada al CSIC i que connectarà el govern amb investigadors de tot el sistema d'R+D+I, tant públic com privat, i també de centres científics a comunitats. Esta unitat estarà formada per una dotzena d'especialistes.

Part d'estes convocatòries de personal es fan públiques hui i en total es pretén mobilitzar en els pròxims mesos entre cinquanta i huitanta investigadors de totes les àrees del coneixement per a anar completant l'ecosistema d'assessorament científic, que comptarà amb deu milions d'euros anuals. Esta quantitat col·loca a Espanya per davant d'altres països de l'entorn, segons fonts de l'oficina.

Quant a l'apartat d'investigació aplicada, l'objectiu és buscar des del disseny respondre a preguntes que té la societat. Per a això, el nou ecosistema tindrà una dotació anual de dos milions d'euros per a finançar projectes d'experimentació, anàlisi de dades públiques i altres formes d'investigació aplicada.

Així mateix, i com a tercer component, l'estratègia té un conjunt de canals institucionals i protocols per a establir com es recapta l'assessorament, quins principis ètics i metodològics han de seguir-se, com es finança eixe exercici i quin ús donar a les recomanacions generades. La finalitat és crear mecanismes "ben engreixats" que ajuden, per exemple, a afrontar millor crisis com la de la covid-19.

Sense ideologia

Fonts de l'ONAC resumeixen que la filosofia d'este paquet d'iniciatives, que també pretenen avançar-se als pròxims reptes, és "impregnar" tota l'Administració General de l'Estat de ciència i fer-ho sense polititzar-la, perquè siga estable en el temps, amb independència de qui governe. L'oficina incorporarà aproximadament una desena d'experts i expertes.

També et pot interessar

stats