El govern espanyol confirma que cobrarà per l’ús de les autovies

L’executiu s’ha compromés amb les autoritats europees per a tindre actiu aquest sistema de peatges a l’inici de 2024

El govern estudia ara quin model dels que hi ha a Europa implanta a les autovies per a cobrar peatge

El govern espanyol ha confirmat que s’haurà de pagar una taxa per l’ús de les autovies. Així ho ha anunciat aquest matí el secretari general d'Infraestructures, Sergio Vázquez, que ha manifestat que la gratuïtat de la xarxa viària a Espanya no és un fet comú a la resta dels països europeus. 

L'objectiu, ha explicat Vázquez, és disposar d'una eina financera "per a no pagar amb els impostos de totes les carreteres espanyoles", i que alhora servisca per a "modular” els usos d’aquells transports més contaminants i també de benefici a les alternatives més sostenibles, com és el ferrocarril.

Tot i això, el secretari general d'Infraestructures ha demanat que no es parle de “peatge” ja que, diu, amb aquest terme “venen a la ment tarifes similars a les autopistes”. A més, ha afegit que hui dia no té sentit que el manteniment i conservació de la infraestructura viària es continue sufragant amb els impostos de tots els espanyols i espanyoles, que tenen “necessitats més urgents”. 

Posteriorment, en la roda de premsa després del Consell de Ministres, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha confirmat que l’executiu central plantejarà en els pròxims mesos un “sistema de tarifació” en les carreteres d’alta capacitat. En concret, el termini màxim a què el govern s’ha compromés amb les autoritats europees per a tindre actiu aquest sistema de peatges és l’inici de 2024, però la ministra ha apuntat que no volen ajornar-ne l'aplicació. 

El model se sotmetrà al debat amb el conjunt dels agents socials i econòmics i amb el sector del transport. A més, hauran de buscar consens polític per a implantar aquests peatges, que "han d'estar" en la línia del que es ve aplicant ja en 24 dels 27 estats de la Unió Europea, ha dit Raquel Sánchez.

També et pot interessar

stats