El govern espanyol cita aquest dimecres els agents socials per parlar del pacte de rendes

La vicepresidenta primera Nadia Calviño assumeix que s'ha de preparar un escenari d'inflació persistent i elevada

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, aquest dimarts en el Palau de la Moncloa a Madrid
La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, aquest dimarts en el Palau de la Moncloa a Madrid / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El govern espanyol ha convocat aquest dimecres una reunió amb els agents socials per a impulsar un pacte de rendes que permeta proporcionar "confiança i estabilitat" als treballadors, a les empreses i al conjunt de la societat en l'actual episodi inflacionista.

Així ho ha indicat la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, després de presidir aquest dilluns la huitena reunió del Consell Assessor d'Economia, on ha destacat "la importància" d'aconseguir aquest acord que permeta afrontar els reptes actuals i, en particular, l'alça dels preus en l'àmbit internacional. "Hem de preparar-nos i treballar amb un escenari d'inflació més persistent i elevada, en el qual els pròxims trimestres seran complexos", ha advertit Calviño.

Malgrat que l'executiu espanyol sostenia fa uns mesos que el repunt inflacionista seria "transitori", les dades mostren que aquesta escalada no ha cessat, fins i tot amb les mesures adoptades pel govern per a fer-li front. Això sí, el mateix president del govern, Pedro Sánchez, ha assenyalat que sense les mesures econòmiques aprovades, la inflació seria del 15%.

Davant d'aquest escenari, Pedro Sánchez també ha tornat a insistir recentment en la necessitat del pacte de rendes. "Hem de ser conscients que els ciutadans, la classe mitjana treballadora d'aquest país, està disposada a estrényer-se el cinturó si veu que hi ha un repartiment just de les càrregues d'aquesta crisi econòmica derivada de la guerra de Putin a Ucraïna", va dir Sánchez en una entrevista.

En altres ocasions, el president ja ha suggerit que els agents socials —patronal i sindicats— haurien d'arribar a un acord de rendes, tant en l'àmbit salarial com en el referit a la revisió de beneficis empresarials.

Cal recordar, no obstant això, que la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha mostrat públicament el seu rebuig a aquesta mena d'iniciatives, argumentant que en la història d'Espanya "no hi ha bones experiències" amb els pactes de rendes.

També et pot interessar

stats