El govern espanyol aprova l'impost digital i financer

Amb l'aplicació d'aquests nous gravàmens esperen recaptar 2.000 milions d'euros.

Isabel Celaá,portaveu del govern central
Isabel Celaá,portaveu del govern central / Ángel Díaz (Efe)

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres dos nous impostos, un a les transaccions financeres i altre a determinats serveis digitals, amb els que pretén reforçar "l'equitat" del sistema tributari. Amb la seua aplicació esperen recaptar més de 2.000 milions d'euros, segons ha indicat la portaveu del govern central, Isabel Celaá, després del Consell de Ministres. 

Aquest impost a les tecnologies grava activitats que fins ara no estaven subjectes a tributació perquè les plataformes "treballen de manera privilegiada" respecte d'altres activitats que sí que paguen impostos, ha explicat la ministra, és a dir, funcionaven com a "competència deslleial".  Aquest impost , que va en línia amb el debat sobre tributació digital en la Unió Europea, té per objectiu que "les empreses tributen allí on estan generant beneficis". 

L'impost sobre determinats serveis digitals preveu recaptar 1.200 milions d'euros amb l'establiment d'un gravamen del 3% sobre els ingressos obtinguts per publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i venda de dades generades a partir d'informació proporcionada pels clients.

Aquest tribut, també anomenat 'taxa Google', només s'aplicarà a les multinacionals tecnològiques que facturen més de 3 milions d'euros en Espanya i 750 milions a la resta del món. Per tant, no afectarà les Pymes.

Pel que fa a l'impost a les transaccions financeres, va dirigit a "reforçar l'equitat del sistema". Segons ha explicat Celaá, l'impost espanyol segueix el model francés i la seua recaptació es destinarà per a finançar les pensions i altres mecanismes de protecció de la Seguretat Social. Aquest impost sobre transaccions financeres preveu recaptar 850 milions i consisteix en l'aplicació d'un gravamen del 0,3% sobre les operacions de compravenda d'accions d'empreses espanyoles amb una capitalització borsària superior a 1.000 milions d'euros. La també anomenada 'taxa Tobin' no afectarà les eixides a Borsa, reestructuracions empresarials, operacions entre societats del mateix grup ni a les cessions temporals.

Aquests dos impostos, els avantprojectes dels quals van ser aprovats el passat mes d'octubre, començaran ara la seua tramitació a les Corts espanyoles, on podran rebre esmenes. 

També et pot interessar

stats