El govern espanyol aprova 7.000 milions en ajudes directes per als sectors més afectats per la pandèmia

Els autònoms en mòduls podran rebre fins a 3.000 euros i les ajudes arribaran fins als 200.000 euros per empresa.

Nadia Calviño
Nadia Calviño, al final de la reunió extraordinària del Consell de Ministres / Zipi

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret llei de mesures urgents per a garantir la solvència de les empreses, que comptarà amb un fons de 7.000 milions d'euros en ajudes directes, 2.000 milions dels quals es destinaran exclusivament a les Illes Canàries i les Illes Balears, i la resta a totes les comunitats. Així ho ha traslladat la vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, al final de la reunió extraordinària del Consell de Ministres.

A aquestes ajudes podran acollir-se pimes i autònoms de 100 activitats econòmiques diferents, que podran compensar, com a màxim, el 40% de la caiguda addicional d'ingressos en el cas de pimes i micropimes, i fins a un 20% per a la resta d'empreses. Calviño ha explicat que estan destinades a negocis especialment afectats per la pandèmia, com l'hoteleria, la restauració, el comerç en gros i minorista, els sectors auxiliars del transport o relacionats amb la cultura.

En concret, aquest paquet financer, que gestionaran les comunitats autònomes, inclourà ajudes directes no reembossables de caràcter finalista, que es podran destinar al pagament de deute contret des de març de 2020, tant el relacionat amb proveïdors, com el pagament de despeses fixes o deutes financers i no financers, sempre que la caiguda de la facturació siga almenys d'un 30% en comparació amb la de 2019.

L'import de l'ajuda varia en funció del tipus d'empresa, de manera que els autònoms que cotitzen en el règim d'estimació objectiva en l'IRPF podran optar a una quantitat fixa de 3.000 euros, mentre que la resta d'autònoms i empreses podran sol·licitar un rang d'entre 4.000 i 200.000 euros.

Línia de 3.000 milions per a reestructurar deutes

Juntament amb el paquet d'ajudes directes, el decret contempla també una línia de 3.000 milions que gestionarà l'ICO per a estendre els terminis dels avals i l'import d'aquests, que permetran convertir els crèdits en préstecs participatius, així com atorgar transferències directes a pimes i autònoms per a reduir el principal. Per a això s'aprovarà un nou codi de bones pràctiques en el sector bancari.

Fons de recapitalització de 1.000 milions d'euros

Finalment, el reial decret inclou un fons de recapitalització de 1.000 milions d'euros, gestionat per Cofides, que complementa el fons de 10.000 milions de SET. Es destinarà a reforçar el balanç de les empreses i que obligarà aquestes firmes a mantindre l'activitat fins al 30 de juny de 2022. A més, no podran ni repartir dividends ni incrementar la remuneració de l'alta direcció en dos anys.

També et pot interessar

stats