El govern diu que el bo jove es podrà sol·licitar en dos mesos i que beneficiarà 70.000 persones

La ministra d'Agenda Urbana assegura que analitzaran l'informe del CGPJ sobre la llei de vivenda quan arribe, però també ha deixat clar la voluntat de l'executiu de portar endavant la norma

La ministra Sánchez, aquest dimarts, en roda de premsa
La ministra Sánchez, aquest dimarts, en roda de premsa / À Punt NTC

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts tres mesures en matèria de vivenda que tenen els joves entre els col·lectius prioritaris. Entre les iniciatives, l'executiu ha donat llum verda al bo jove, que el govern calcula que es podrà demanar "en mes i mig o dos mesos màxim", encara que tindrà efecte retroactiu des de l'1 de gener, i que beneficiarà uns 70.000 joves. "Emancipar-se a una edat raonable, a una edat que permeta desenvolupar projectes vitals com la maternitat o una vida independent", ha afirmat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.

Raquel Sánchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha explicat les tres mesures en matèria de vivenda i edificació que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres. La primera és el Pla Estatal de Vivenda, corresponent al període 2022-2025 per a fomentar el lloguer; la segona és el bo per a joves; i la tercera, l'avantprojecte de llei de la qualitat de l'arquitectura, que ara s'enviarà a les Corts. La ministra ha posat en valor l'aposta del govern espanyol per la vivenda i ha dit que es destinaran 3.290 milions d'euros a polítiques actives de vivenda en els pressupostos de 2022, "la major partida de la història". D'aquest total, les mesures aprovades aquest dimarts sumen 2.100 milions d'euros.

Sánchez ha detallat que al Pla Estatal de Vivenda inclou una dotació de més de 1.700 milions d'euros. També ha remarcat que aquest pla presta més atenció a les persones vulnerables, a municipis menors de 10.000 habitants, entre altres. Sobre el bo jove, la ministra ha assenyalat que el termini per a sol·licitar aquestes ajudes s'obrirà dins de "mes i mig o dos mesos màxim", encara que serà amb efecte retroactiu des de l'1 de gener. La renda de lloguer no haurà de superar els 600 euros mensuals, encara que es pot ampliar a 900 euros en les zones més tensades, segons ha detallat la ministra, que ha precisat que la mesura beneficiarà uns 70.000 joves.

La ministra també ha explicat que l'accés dels joves a la vivenda és una "prioritat" per a l'executiu i així, juntament amb el bo jove, també es preveu aprovar altres com ajudes a la compra de vivenda per a joves en municipis de menys de 10.000 habitants per a lluitar contra el despoblament, o ajudes per a accedir a la compra de vivenda habitual en règim cooperatiu i es reservarà el 30% de les 100.000 vivendes previstes al Pla Estatal de Vivenda per als joves.

Sánchez ha admés que el govern espanyol pretenien aprovar aquest dimarts l'avantprojecte de la llei de la vivenda. Ha llançat un missatge de "tranquil·litat" i ha defensat que la llei "serà una realitat que arribarà sovint al Parlament i comptarà amb tota la seguretat jurídica". La ministra ha explicat que el retard obeeix al fet que van sol·licitar, el passat 1 de desembre, un informe del Consell General del Poder Judicial, preceptiu però no vinculant i encara estan a l'espera. El passat divendres, el CGPJ va rebutjar la proposta del govern espanyol a l'avantprojecte de la llei d'habitatge, per 15 vots a 6, i estudiarà el nou informe preceptiu en el ple ordinari del 27 de gener. Sánchez ha dit que analitzaran l'informe quan arribe, però també ha deixat clar la voluntat de l'executiu de portar endavant aquesta llei.

49 noves qualificacions professionals

Per la seua banda, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez ha anunciat que el govern aprovarà quatre reials decrets amb 736 qualificacions professionals. Els quatre decrets afecten setze famílies professionals i fonamentalment es refereixen a 49 noves qualificacions i a nous sectors estratègics. També s'actualitzen altres huit qualificacions professionals. Rodríguez ha remarcat que aquesta decisió pretén adaptar les noves qualificacions de la formació professional i adaptar aquesta formació a la demanda de les empreses.

Entre elles, s'estableixen cinc noves qualificacions vinculades directament amb la digitalització, com són instal·lació i manteniment de dispositius i sistemes connectats, digitalització aplicada a l'entorn professional, gestió de dades i entrenament en sistemes d'intel·ligència artificial basats en aprenentatge automàtic, gestió de la instal·lació, desplegament i explotació de sistemes d'intel·ligència artificial basats en aprenentatge automàtic, i disseny d'interfícies gràfiques, interacció i experiència d'usuari en dispositius digitals, tots pertanyents a les famílies professionals d'electricitat i electrònica, informàtica i comunicacions i arts gràfiques.

Participació del 50% en la Sareb

El Consell de Ministres també ha aprovat aquest dimarts un reial decret llei que permetrà que l'Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), puga tindre una participació superior al 50% de la Sareb, la societat creada després del rescat financer per a donar eixida als actius tòxics de la banca.

D'aquesta forma, l'executiu obri la porta a prendre el control de la companyia creada en 2012 per a sanejar els balanços bancaris i gestionar i liquidar els crèdits i immobles de les entitats subjectes a reestructuració a conseqüència de la crisi financera.

Al final del passat mes de març l'oficina estadística europea, Eurostat, va decidir incorporar la Sareb dins del perímetre dels comptes de l'Estat, la qual cosa va obligar a sumar 35.000 milions de deute públic en 2020 i més de 10.000 milions de dèficit, una decisió que va fer que el govern es plantejara assumir el control de la companyia.

També et pot interessar

stats