El Consell General del Poder Judicial rebutja la proposta d’avantprojecte de llei d’habitatge i n'endarrereix l'aprovació

El govern espanyol haurà de presentar un nou informe preceptiu, que s'estudiarà en el ple ordinari del 27 de gener

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez / Alberto Ortega / Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebutjat aquest divendres la proposta del govern espanyol a l'avantprojecte de la llei d'habitatge, per 15 vots a 6, i han decidit canviar el ponent designat per a presentar-la, l'exdiputat socialista Álvaro Cuesta.

La normativa sobre habitatge arreplega regulacions el preu del lloguer en zones de mercat tensionades, bonificacions per a incentivar que xicotets propietaris abaixen el lloguer als inquilins i mesures per a fomentar el parc públic d'habitatge, entre altres mesures.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, confiava portar la llei al Consell de Ministres el 18 de gener; no obstant això, la decisió del CGPJ retardarà els seus plans fins a febrer, ja que el nou informe preceptiu s'estudiarà en el ple ordinari del 27 de gener.

El procés de tramitació, cronològicament

Aquesta és la segona vegada que es posposa l'aprovació d'aquesta normativa. El Consell de Ministres va aprovar l'avantprojecte en primera lectura el 26 d'octubre de 2021 i l'endemà es va iniciar el tràmit d'audiència i informació pública, que va finalitzar el 18 de novembre.

Durant aquest tràmit, es van presentar 90 al·legacions per part de diferents institucions, entitats i particulars, que es van analitzar entre el 18 i el 28 de novembre. Finalment, es va remetre als departaments ministerials el dia 29 per al seu informe.

El Ministeri va enviar el document al CGPJ el passat 1 de desembre per al seu informe per urgència. La justícia tenia un termini de 15 dies hàbils, a causa del caràcter d'urgència, per a emetre l'informe. El passat 10 de desembre, el president del govern, Pedro Sánchez, va expressar la seua intenció de presentar la llei abans que acabara l’any, encara finalment no va ser possible a causa de la falta de l'informe preceptiu del CGPJ.

El motiu del retard en aquesta segona ocasió ha sigut el rebuig a la proposta de l'informe realitzada pel ponent designat.

Els vocals del nou informe que elaborarà l'organisme seran José Antonio Ballestero i Enrique Lucas. Tots dos presentaran el text en el ple ordinari del 27 de gener, la qual cosa impossibilita que la llei puga aprovar-se dimarts que ve, dia 18 de gener, com tenia previst el govern.

També et pot interessar

stats