El govern del Botànic rep les últimes esmenes a la reforma de llei electoral

Aquesta reforma pretén reduir del 5% al 3% la barrera per a obtindre representació parlamentària

El pacte del Botànic proposa reformar la llei electoral valenciana / À Punt NTC

Aquest divendres s’han rebut les últimes esmenes dels partits polítics per a debatre la reforma de la llei electoral valenciana que proposa el Pacte del Botànic. Aquesta votació ha coincidit amb la renúncia del fins ara diputat de Ciutadans, Vicente Fernández, per discrepàncies internes amb el seu partit i amb la nova llei electoral.

La reforma pretén reduir del 5% al 3% la barrera per a obtindre representació parlamentària i promoure llistes desbloquejades i paritàries, el vot preferencial i primàries obertes a la ciutadania. Tot i que rebaixar el percentatge seria beneficiós per a la supervivència del seu propi grup, ja que, amb la seua dimissió, Ciutadans ha perdut ja cinc diputats, Fernández s’ha mostrat en contra perquè assegura que permet entrar els partits “d’extrema esquerra com Unides Podem”, en les seues paraules.

Esmenes enfocades al repartiment d’escons

Ciutadans ha presentat dues esmenes: una en la qual donen al Consell un termini de sis mesos per a modificar l'article 24 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, dirigida a elevar el nivell de proporcionalitat del sistema electoral; i una altra on el partit taronja proposa que els escons restants es distribuïsquen entre les circumscripcions que "no hagen aconseguit els que li correspondrien si es repartiren exclusivament segons el nombre d'habitants".

Els diputats de Ciutadans que han abandonat el partit diuen que, si la formació taronja es queda fora, no serà per la llei electoral. Per a aprovar la llei, el govern del Botànic necessita 66 escons i fonts del govern reconeixen que no tenen un nombre suficient.

També et pot interessar

stats