El govern apuja els impostos a les rendes de més de 200.000 euros, a les empreses i al patrimoni

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias anuncien aquest augment de l'IRPF en uns pressupostos que sumen 239.765 milions, un 10,3% més.

Sánchez i Iglesias, aquest dimart, durant la roda de premsa oferida a la Moncloa
Sánchez i Iglesias, aquest dimart, durant la roda de premsa oferida a la Moncloa / Moncloa

El govern d'Espanya s'ha decidit finalment a apujar els impostos a les rendes més altes, tant de treball com de capital, i al patrimoni per a les grans fortunes. Unides Podem defenia des de la seua arribada al govern de coalició un impost sobre les grans fortunes. La intenció era que aquest nou impost a la riquesa gravara amb un mínim del 2%, els patrimonis que superen el milió d'euros i pretén recaptar-ne vora 11.000 milions. Al final no serà així, pero el govern ha anunciat aquest dimarts que inclourà en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021 un augment de dos punts l'IRPF per a les rendes del treball de més de 300.000 euros i de tres punts per a les rendes de capital de més de 200.000 euros. El document també recull un increment d'un 1% en l'impost per a patrimonis de més de 10 milions d'euros i es limitarà les deduccions en l'Impost de Societats. El projecte de pressupostos que aquest dimarts aprovarà el Consell de Ministres, també fixarà una tributació mínima del 15% per a les Socimi i reduirà desgravacions de plans de pensions privats.

Així ho han detallat el president del Govern, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, durant un acte de presentació a La Moncloa de les claus de l'avantprojecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021, abans de la celebració del Consell de Ministres. L'anunci ha estat possible perquè a última hora d'ahir els socis de la coalició aconseguiren un acord al voltant de l'ingrés mínim vital i de la regulació del preu dels lloguers, els dos principals esculls de la negociació.

"La resposta dels PGE estarà a l'altura de l'impacte, dibuixa un abans i un després del model econòmic i no es deixarà a ningú arrere, reduirà desigualtats i enfortirà els serveis públics", ha dit Iglesias durant la presentació. El vicepresident segon del govern ha destacat que s'inaugura "una nova època en política econòmica que deixa arrere definitivament l'etapa neoliberal i de retallades i posa a Espanya en la senda de recuperació de drets laborals i socials i reforç de serveis públics".

Més despeses en dependència i atenció als majors

En matèria de despesa, els pressupostos preveuen el reforç de l'atenció a la dependència, amb un augment de dotació del 46%, 600 milions d'euros, amb els quals es pretén reduir les llistes d'espera i millorar les prestacions.

A més, es dedicaran 700 milions de fons europeus a millorar l'atenció a persones majors, amb l'objectiu de transitar d'un model de residències a un altre d'atenció domiciliària, ha explicat Iglesias. Els comptes empraran 200 milions per a impulsar l'educació de zero a tres anys i 200 milions per a la contractació pública de cuidadors professionals.

Les polítiques actives d'ocupació s'incrementaran en 200 milions i l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (Iprem), al qual estan referenciades ajudes, prestacions i beques, pujarà un 5%. I el govern ha previst augmentar més en 250 milions la dotació per a beques universitàries.

Algunes de les partides avançades pel president del govern:

- El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic comptarà amb 11.935 milions per a executar polítiques verdes.

- El pla Espanya Digital mobilitzarà entre 2020 i 2022 una inversió pública i privada d’uns 70.000 milions d’euros.

- La inversió en el sistema educatiu públic i de formació professional augmenta un 70,2%, amb un increment de 514 milions en la partida de beques i un pla de modernització de la formació professional a quatre anys dotat amb 1.500 milions.

- Les partides d'habitatge augmenten un 367,9%, és a dir 1.772 milions.

- El pressupost destinat a Sanitat, 3.064 milions més, una xifra que suposa un increment del 151,4% per a afrontar "un dels grans desafiaments" derivats de la pandèmia.

- Es destinen 2.440 milions del fons React-EU per a la compra de vacunes i el reforç de l'atenció primària.

- Es destinen 3.017 milions a l'ingrés mínim vital (IMV).

- Investigació, desenvolupament i innovació (I+D+i) comptarà amb una injecció extraordinària de 5.106 milions, una quantitat que suposa un augment del 80,1%.

- La dotació del Ministeri de Ciència i Innovació s’incrementa un 60%, és a dir un increment de 3.232 milions.

- La inversió en infraestructures augmenta un 114,8%, per tant 6.161 milions més.

- A més, les partides d'indústria i energia augmenten en quasi 5.700 milions; les ajudes al comerç i el turisme, en 1.338 milions (un 150%); les d'agricultura, pesca i alimentació, en quasi 790 milions; les de cultura, un 25,6%, i la cooperació al desenvolupament, un 20%.

També et pot interessar

stats