El govern aprova un xec de 90 euros per a pagar la calefacció en les llars més vulnerables

El Consell de Ministres incrementa també els descomptes del bo elèctric i amplia fins al pròxim mes de març la prohibició de tallar subministraments bàsics

Ribera i Rodríguez,  en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat en Moncloa
Ribera i Rodríguez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat a La Moncloa / J. Hellín (Efe)

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres un nou decret per a pal·liar els efectes del repunt dels preus dels combustibles que recull la creació d'un xec de 90 euros per llar a partir de desembre per a cobrir les necessitats de calefacció dels consumidors vulnerables que ja s'acullen a l'anomenat bo social tèrmic durant aquest hivern. Ho ha anunciat en acabar la reunió la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en roda de premsa.

Es tracta d'un xec addicional a les ajudes que ja reben aquests consumidors vulnerables per mitjà del bo social tèrmic, davant la pujada de l'electricitat i del gas que es registra des de fa mesos.

D'altra banda, el govern ha augmentat els descomptes que ja s'apliquen al bo social elèctric i al qual s'acull 1,2 milions de llars. Els descomptes passaran ara del 25% al 60% de manera general i del 40% al 70% per als casos severs. La ministra ha explicat que aquest nou decret té una triple finalitat: impulsar la protecció dels consumidors vulnerables, incrementar la transparència dels mercats elèctrics i gasistes i afavorir l'estabilitat dels consumidors industrials.

En l'àmbit de la protecció als consumidors, a més d'aquestes dos mesures, també s'ha decidit a tornar a prorrogar l'escut social fins al 31 de març, per la qual cosa quedaran prohibits els costos dels subministraments bàsics, mesura que es va aprovar per primera vegada en el primer estat d'alarma.

La llei d'habitatge es tramitarà d'urgència

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat també, com estava previst, l'avantprojecte de la primera llei estatal d'habitatge, que es tramitarà d'urgència perquè arribe "com més prompte millor" al Congrés per a la seua tramitació parlamentària, com ha explicat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.

La normativa protegirà de manera permanent el parc públic d'habitatge social, que no podrà ser alienat. A més, introdueix el concepte d'habitatge assequible incentivat de titularitat privada, que atorgarà "beneficis fiscals o de qualsevol altra índole" per als propietaris que oferisquen un lloguer a preus reduïts.

I per a mobilitzar l'habitatge i evitar els pisos buits, l'avantprojecte estableix recàrrecs del 150% a l'IBI en la quota líquida. D'aquesta forma, s'obri el ventall del 50% permés en l'actualitat fins al 150%. Aquest recàrrec màxim s'aplicarà a habitatges desocupats durant més de dos anys i a propietaris titulars d'un mínim de quatre habitatges al mateix municipi.

El govern pretén estimular fiscalment el lloguer de l'habitatge residencial de manera assequible amb deduccions que aniran del 50% al 90% en l'impost sobre la renda de les peersones físiques (IRPF). A les àrees tensionades on els amos baixen un 5% la renda respecte al contracte anterior, la bonificació ascendirà al 90%. La deducció serà del 70% si es lloga per primera vegada a joves de 18 a 35 anys en aquestes zones tensionades. Si a l'immoble s'han fet obres de rehabilitació o millora, la bonificació serà del 60%.

També et pot interessar

stats