El govern aprova 300 milions d'euros a la Comunitat Valenciana per a mobilitat i infraestructures

Puig destaca que és una "bona notícia", ja que la major part d'aquests fons aniran a Alacant per a pal·liar la baixa inversió que contemplaven els pressupostos generals de l'Estat

Els ministres Isabel Rodríguez, Pilar Llop i Félix Bolaños), a la seua arribada a la roda de premsa oferida després de la reunió del Consell de Ministres, aquest dimarts
Els ministres Isabel Rodríguez, Pilar Llop i Félix Bolaños arribant a la roda de premsa després del Consell de Ministres, aquest dimarts / Juan Carlos Hidalgo (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de novembre 2022 - 14:23 Actualitzat: 29 de novembre 2022 - 16:17

El Consell de Ministres ha aprovat destinar 300 milions d'euros per a la Comunitat Valenciana per a inversions en mobilitat i infraestructures. El president de la Generalitat ja ha avançat que la major part d'aquests fons aniran a Alacant per a pal·liar la baixa inversió que contemplaven els pressupostos generals de l'Estat.

El cap del Consell, Ximo Puig, ha destacat que aquesta aportació extraordinària de fons és una "bona notícia que permetrà impulsar de forma decidida la vertebració territorial, augmentant les connexions i les vies de comunicació que necessita el nostre teixit productiu i millorant les opcions de mobilitat de la ciutadania, en general".

A més, Puig ha ressaltat que les inversions que es duran a terme "s'adapten a les necessitats del nostre territori, ja que s'han decidit des de la Generalitat, en col·laboració amb el Ministeri". A més, ha avançat que és "molt positiu" perquè són inversions que es començaran a executar ja l'any vinent.

Els convenis entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Generalitat Valenciana preveuen una partida de 100 milions d'euros per a la implantació de solucions de mobilitat en transport públic i 200 milions d'euros destinats a l'execució d'infraestructures en ferrocarrils i carreteres.

Dos convenis

Els fons arribaran a través de la firma de dos convenis, segons ha detallat Puig. El primer conveni estarà destinat a finançar amb cent milions d'euros la implantació de solucions de mobilitat, com l'adquisició de material rodant tramviari, desplegament de sistemes de transport públic a la demanda o de política tarifària.

Així, s'inclou el finançament de la compra de setze nous tramvies de la sèrie 4500, ampliable a altres dotze, que s'incorporaran al parc mòbil de Metrovalència i TRAM d’Alacant per a substituir a les unitats més antigues, cobrir les necessitats derivades dels projectes d'ampliació previstos en les xarxes de totes dues explotacions i reforçar l'actual servei.

D'altra banda, es preveu finançar un transport discrecional a demanda mitjançant vehicles de fins a nou places (inclòs el conductor) per a les zones rurals de baix trànsit, que siga complementari al transport regular existent. En els fons també s'inclou la integració tarifària en les àrees metropolitanes de València i Alacant, mitjançant l'impuls de títols que puguen ser utilitzats en diverses maneres de transport integrats, com un instrument fonamental per al foment de la intermodalitat i l'ús del transport públic en detriment del vehicle privat.

D'altra banda, el segon conveni permetrà instrumentar una subvenció nominativa de Mitma a favor de la Generalitat, per a l'execució d'infraestructures en el període 2022-2025, segons s'havia previst en els pressupostos generals de l'Estat de 2022, que inclou un de 200 milions d'euros per a articular aquesta subvenció.

Pel que fa a les carreteres, es finançaran nombroses actuacions per a una mobilitat segura i sostenible en la xarxa viària autonòmica, reforços de ferms, millora de la seguretat viària i itineraris cicle-per als vianants, millora de drenatges i de la qualitat acústica en els entorns de les carreteres, entre altres.

I en l'apartat de ferrocarrils, el gruix de la inversió es destinarà a obres de connexió de la línia del tramvia d'Alacant amb l'estació intermodal d'Adif i a la construcció d'un pas inferior sota la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva al municipi d'Agres.

També et pot interessar

stats