El govern alça la supervisió dels comptes de la Generalitat de Catalunya

El govern ha donat instruccions als bancs perquè Catalunya puga efectuar pagaments sense la supervisió del Ministeri d'Hisenda.

El president del Govern d'Espanya posa amb el seu equip després del primer Consell de Ministres celebrat a La Moncloa
El president del Govern d'Espanya posa amb el seu equip després del primer Consell de Ministres celebrat a La Moncloa / Ballesteros (Efe)

El Govern d'Espanya ha decidit hui alçar la supervisió sobre els comptes de la Generalitat catalana, que estaven en les mans del Ministeri d'Hisenda des de setembre de l'any passat, com a gest de "normalitat política" i amb la confiança que "funcionarà bé". 

La decisió l'ha avançada la portaveu del govern, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al primer Consell de Ministres del gabinet de Pedro Sánchez. Segons Celaá, en aquesta reunió s'ha parlat de la fi de l'aplicació de l'article 155 i d'alçar el control de les finances.

La portaveu del govern ha insistit que es tracta d'una "mesura de normalització" i ha precisat que això no significa "en absolut" que el govern "no estarà informat de les eventuals partides que puguen dirigir-se a qüestions catalanes".

Reunió a La Moncloa amb el president català, Quim Torra

Isabel Celaá ha confirmat una pròxima reunió a La Moncloa entre els presidents d'Espanya, Pedro Sánchez, i de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per a tractar la situació en què es troba la comunitat autònoma. Una reunió a què no ha posat data i on assegura que Sánchez assistirà amb "la Constitució en una mà i el diàleg en l'altra, amb la voluntat d'avançar".  

Celaá ha subratllat que la integritat territorial és el "principal problema" d'Espanya i que la solució del conflicte català és una prioritat del govern. Tot i això, ha volgut llevar excepcionalitat a la trobada entre Sánchez i Torra, i l'ha emmarcada en l'agenda de reunions bilaterals amb tots els mandataris autonòmics, líderes parlamentaris i representants dels agents socials que té previst iniciar en breu el president del govern. Al llarg de la jornada s'han confirmat els primers contactes, entre els quals ha estat el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig.  

La portaveu del govern i ministra d'Edudació, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Ballesteros (Efe)

 

Un executiu "feminista", connectat amb la "contemporaneïtat"

En la primera roda de premsa com a portaveu, la també ministra d'Educació ha destacat la rapidesa amb què s'ha constituït el nou executiu, on els ministres "no han vingut a aprendre" sinó que s'han posat a treballar des del primer minut. "No ens hem pres ni un respir", ha dit.

Celaá també ha defés la legitimitat del nou govern per a esgotar la legislatura, tot i la seua situació de minoria al Congrés dels Diputats, i ha demanat a l'oposició que pose la ideologia per darrere del servei públic.

Respecte del nou govern, la ministra també s'ha felicitat per la major presència de dones i el lideratge de carteres amb molt de pes, un fet que per a Celaá connecta l'executiu amb la "contemporaneïtat" i demostra que el nou equip de Pedro Sánchez ha "arreplegat el guant del feminisme".

Un lífting per a transformar la formació professional

En la seua condició de ministra d'Educació, Isabel Celaá també ha avançat "un bon lífting" a la formació professional per a transformar-la en un ensenyament "capital per a l'estat" i ha volgut desactivar qualsevol possibilitat de conflicte amb l'educació concertada, el valor de la qual, assegura, el nou govern coneix i respecta.

La roda de premsa s'ha celebrat després del primer Consell de Ministres en l'etapa de Pedro Sánchez. Durant la reunió, el president del govern ha entregat una carta a tots els membres de l'executiu en què els convida a participar activament en la solució dels principals reptes del país: l'economia, la regeneració democràtica i la cohesió social i territorial. 

També et pot interessar

stats