El govern agilitzarà les llicències d'obra i anima els particulars a ampliar el lloguer assequible

Els promotors creuen que amb això s'agilitzaran les concessions de llicència de l'edificació sense precedents

Edificis en construcció a València
Edificis en construcció a València / Shutterstock

El govern, encapçalat per Pedro Sánchez, ha exposat aquest dijous davant dels diferents actors que intervenen en el sector immobiliari les noves tasques que s'ha proposat amb la prioritat d'incrementar el parc d'habitatge de lloguer assequible, i s'ha compromés a mantindre amb ells un contacte més fluid. Entre les mesures que ha acordat figura la modificació de l'orde ECO 805/2003 del Ministeri d'Economia sobre normes de valoració de béns immobles i de determinats drets per a certes finalitats financeres per a agilitar la promoció d'habitatge i facilitar el seu finançament, segons ha anunciat al final de la reunió, la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez.

En aquest sentit, ha apuntat que aquesta vesprada s'iniciarà la seua consulta pública amb l'objectiu de modernitzar aquesta orde i agilitzar les llicències ràpides, la gestió urbanística, introduir les noves tècniques constructives, especialment en industrialització, així com factors de sostenibilitat. Els promotors creuen que amb això s'agilitzaran les concessions de llicència de l'edificació sense precedents.

Rodríguez ha convidat, a més, els propietaris particulars d'habitatge al fet que, des de la certesa, la seguretat jurídica i garanties que vol aportar el govern, posen més habitatge de lloguer assequible, de manera que el pagament de la renda no comporte més del 30% de la renda de les famílies. "Els necessitem", atés que el 95% dels habitatges de lloguer està en mans de particulars, ha assenyalat la ministra, que ha dit que s'ha de continuar explorant nous instruments per a incentivar-ho.

A més, ha assegurat que s'aprofundirà en la col·laboració publicoprivada i incorporar i reforçar la presència del tercer sector i l'economia social. També es vol donar més agilitat per a tindre més sòl finalista per a lloguer assequible i per al desplegament i tramitació dels fons de recuperació, incorporant la intel·ligència artificial (IA).

D'altra banda, ha confirmat que després de les eleccions hi haurà una Conferència de Presidents.

Coincidència en la necessitat de fer canvis

La patronal de promotors APCE ha demanat al govern modernitzar la regulació per a permetre a les entitats bancàries finançar els processos d'industrialització a través d'un sistema de blockchain i aplicar l'IVA reduït a l'habitatge assequible, tant en compra com en lloguer.

Per la seua banda, el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE) ha insistit en la necessitat de grans consensos i polítiques a llarg termini per a intentar pal·liar el problema de l'accés a un habitatge digne, adequat i assequible i la importància de la col·laboració publicoprivada tant per a ampliar el parc d'habitatge assequible com per a impulsar la rehabilitació i la regeneració urbana.

La Confederació Nacional de la Construcció (CNC) dona suport a l'impuls d'una aliança de país amb polítiques d'estat per a buscar solucions conjuntes als problemes entorn de l'habitatge.

Per part seua, UGT ha portat a la reunió, entre altres propostes, la creació d'una societat pública per a la construcció, compra, rehabilitació i gestió d'habitatges socials de lloguer, a partir d'una reorientació de Sareb i de Sepes que intervinga directament en el sòl estatal.

Sémper acusa Sánchez de "vendre fum"

Per la seua banda, el subsecretari de Cultura i portaveu del Partit Popular, Borja Sémper, ha acusat Sánchez de "vendre fum en campanya sobre l'habitatge" sense donar "respostes encertades per a atallar el problema".

"Ens condemna a tots a sentir un discurs i un míting permanent, però no a escoltar ni conéixer propostes contundents", ha recalcat Sémper, qui ha respost d'aquesta manera als canvis anunciats pel Govern per a agilitar la promoció d'habitatge i facilitar el seu finançament.

També et pot interessar

stats