La Generalitat revisarà tots els contractes del Botànic per a comprar material sanitari en pandèmia

El ple del Consell aprova reformar el decret que regula la intervenció de fons públics per a corregir les "deficiències" i millorar els controls sobre els béns i serveis contractats per l'administració

La portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, aquest dimarts
La portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, aquest dimarts / À Punt NTC

El ple del Consell ha aprovat aquest dimarts la reforma del decret que regula els controls de recepció dels béns i materials contractats i pagats amb diners públics, amb l'objectiu de millorar les garanties i els sistemes de supervisió per a optimitzar l'eficiència en la gestió. La consellera portaveu, Ruth Merino, ha explicat que aquesta modificació augmenta la potestat de la intervenció per a poder dur a terme els procediments de comprovació necessaris. Es pretén "verificar la realització efectiva de les obres, serveis i adquisicions finançades amb fons públics" i, a més, constatar que s'adeqüen als contractes o encàrrecs formalitzats.

A través d'aquesta disposició el govern valencià busca corregir les "deficiències" detectades en el decret 137/2012, pel qual es regula la intervenció de fons públics del Consell, després de dotze anys d'aplicació. D'aquesta manera, es precisa l'àmbit d'aplicació, es fixen els supòsits en què és procedent dur a terme la comprovació material de la inversió i la sistematització del procediment de preparació i desenvolupament de l'acte.

Responent preguntes, Merino ha confirmat també que s'investigaran els contractes per a adquirir material sanitari durant la pandèmia. La Generalitat atendrà així una petició feta pel grup del PP en les Corts, que vol tindre accés a totes les transaccions tancades per l'anterior executiu del Botànic per a comprar mascaretes i altres productes de protecció. Els populars acusen l'equip dirigit pel socialista Ximo Puig de contractar "amb empreses fantasma" i també volen revisar les operacions de compra subscrites amb una constructora presumptament relacionada amb el cas Koldo, que investiga suposades comissions il·legals en l'adquisició de material sanitari. "Arribarem fins al final per a veure fins a on arriba i prendre les mesures oportunes", ha recalcat Ruth Merino.

Respecte a si contemplen no tornar a contractar amb Levantina, Ingeniería y Construcción, l'empresa lligada suposadament a Koldo García, l'exassessor de l'exministre valencià José Luis Ábalos, la també consellera d'Hisenda ha afirmat que s'estudiarà "si hi ha algun tipus de sospita o si ha incorregut en alguna mena de trama amb el cas Koldo o el cas PSOE". Ara bé, encara que ha confirmat que durant l'any passat "s'ha finalitzat alguna contractació" amb aquesta companyia, Merino ha remarcat que desconeix si se li concediren noves adjudicacions després del canvi de govern posterior a les eleccions del 28M.

També et pot interessar

stats