La Generalitat reinvindicarà un dèficit asimètric per a compensar l'infrafinançament

Els grups parlamentaris de les Corts i el Consell acorden reclamar mesures transitòries i la reforma immediata del sistema de finançament.

Imatge de portada: la reunió de la comissió mixta entre els grups de les Corts i el Consell

La Generalitat reivindicarà el dèficit asimètric i la reforma "immediata" del sistema de finançament en el Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà aquest divendres. Aquest és l’acord a què s’ha arribat després de la comissió mixta celebrada entre els grups parlamentaris amb representació a les Corts, i el Consell. 

 La Comunitat Valenciana demanarà així un dèficit asimètric perquè el govern espanyol elabore la senda de despesa, com a mesura transitòria. Aquest dèficit estaria vinculat a l'infrafinançament i a la despesa per càpita, fins que l'executiu de Sánchez presente la seua proposta per al nou model de finançament autonòmic.

A l’eixida d’aquesta reunió, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha valorat de manera molt positiva el consens a què han arribat els grups perquè això fa que la Generalitat vaja amb més força al CPFF, el primer d’aquesta legislatura, per a reclamar “amb tota contundència” un dèficit asimètric vinculat a l’infrafinançament.  

Soler ha dit que insistirà en l’exigència d’una reforma immediata del sistema de finançament i en la voluntat que hi haja mesures transitòries fins que arribe aquest nou sistema. 

Reclamació de l’IVA

Sobre la reclamació al govern espanyol de tornar la mensualitat de l'IVA de desembre de 2017, el conseller ha dit que, tot i que no està en l’orde del dia, també el reivindicarà. Soler ha afegit que la Generalitat estarà pendent de les actuacions dels govern espanyol i actuarà en conseqüència.  “No poden discriminar 5 milions de persones respecte de la resta d’espanyols”, ha dit. 

Per part dels partits, el PSPV confia que les reivindicacions siguen ateses, el nou model de finançament "siga realitat en pròximes dates" i els Pressupostos del 2020 "no baixen" el 10% d'inversió que incloïa el projecte de l'any passat. "Els valencians tenim una gran oportunitat perquè tenim un govern còmplice a Madrid", ha dit el diputat socialista José Muñoz.

Per a Compromís, la unanimitat suposa "una postura molt valenta del Botànic" en incloure el finançament en el CPFF quan no està en l'ordre del dia. "Venen uns mesos molt intensos perquè hi ha un acord d'investidura perquè el Govern presente la proposta del nou model en huit mesos; ja porta un i mig, si són sis millor", ha subratllat la portaveu adjunta Aitana Mas.

Podem, en la mateixa línia, recorda que la "discriminació" de la Comunitat Valenciana en el finançament és un problema reconegut per experts, encara que lamenta que la solució siga "la solució perversa del deute" amb el dèficit asimètric. "Per a arribar a la mitjana de despesa, hauríem de rebre 1.325 milions", ha recalcat el diputat Ferran Martínez, en referència a la partida que inclou el Consell per l'infrafinançament.

PP: "No és un gran pas però és un primer pas"

 Dins de l'oposició, el PP creu que "no és un gran pas però sí un primer pas", ja que la solució definitiva solament arribaria amb el canvi del model de finançament. El diputat 'popular' Rubén Ibáñez ha recordat el dèficit asimètric que ja va rebre la Comunitat Valenciana al 2013 a l'1,6% i ha posat l'accent que el conseller ha de "comprometre el seu vot" a l'acord.

Cs: "El tripartit ha de deixar de presentar uns pressupostos ficticis"

Ciutadans valora positivament aquesta unanimitat "beneficiosa per a tots els valencians", encara que exigeix que si tira endavant "el tripartit deixe de presentar d'una vegada uns pressupost ficticis i irreals". "Ja no tindran excusa. Exigim rigor i que s'obliden dels 1.325 milions", ha advertit el diputat de Cs Tony Woodward.

També et pot interessar

stats