La Generalitat recupera 13,5 milions després de l'execució de sentències de casos de corrupció

S'han obert fins a 40 expedients per a promoure accions administratives o judicials per a recuperar els diners

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la sessió de control a Les Corts
El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la sessió de control a les Corts / À Punt

La Generalitat ha recuperat 13,5 milions d'euros després de l'execució de diverses sentències relacionades amb casos de corrupció: 8,24 dels quals estan ja ingressats i es deriven dels casos de Fitur, Cooperació, Emarsa i Terra Mítica, mentre que hi ha 5,3 milions més en tramitació.

Així ho ha indicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en resposta al síndic de Compromís, Fran Ferri, en la sessió de control en les Corts, on ha desgranat que aquest 5,3 milions venen dels casos Cooperació, Emarsa i IVAM, i que inclouen 21 immobles i quatre vehicles. Entre els quals, dos apartaments de luxe i un iot a Miami.

Justament, la setmana que ve comença el juí per la compra d'obres d'art falses a l'IVAM, un cas en què la Generalitat demana una responsabilitat civil de 4,2 milions pels diners desviats.

Puig també ha avançat que hi ha dos casos "molt avançats": l'Hospital d'Haití, on s'està a l'espera que el Tribunal de Comptes fixe la responsabilitat civil dels condemnats, i la visita del Papa, on demanaran l'execució de la sentència, que recull una responsabilitat civil dels condemnats de més de 3,2 milions.

El president ha detallat que l'Oficina de Recuperació d'Actius de la Generalitat ha obert fins a 40 expedients per a promoure accions administratives o judicials "en defensa dels interessos dels valencians".

"La Generalitat no és un botí"

Puig ha acabat la seua al·locució amb una al·lusió al seu predecessor socialista al Palau, Joan Lerma, que va dir en una de les seues últimes entrevistes com a president: "La Generalitat no és un botí a repartir". "Desgraciadament, eixa frase va ser premonitòria", ha lamentat.

D'altra banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha centrat la seua intervenció en "el que ha costat als valencians la corrupció del Partit Popular". "Potser alguns es pregunten per què cal parlar d'això el 2021", ha afirmat, abans de mostrar la seua preocupació per les declaracions del PP que "no sols no ataquen, sinó que reivindiquen com un llegat" aquesta gestió.

Així, ha retret als populars que reivindiquen el llegat de Rita Barberá mentre es processava el seu grup municipal per blanqueig. Per això, ha advertit que "és un problema per al futur" i que els valencians "no volen perdó, sinó que tornen els diners".

També et pot interessar

stats