La Generalitat recorre al Suprem contra el canvi de les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura

Ho fa després d’haver rebut l’orde del Consell d’estudiar el recurs contra el reial decret aprovat a la fi de juliol pel govern espanyol

Imatge d'arxiu del transvassament Tejo-Segura
Imatge d'arxiu del transvasament Tajo-Segura / Unió de Llauradors (Europa Press)

L'Advocacia de la Generalitat ha presentat aquest dimecres davant el Tribunal Suprem un recurs contenciós administratiu contra el reial decret que canvia les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura, aprovat el 27 de juliol pel govern central, en entendre que es tracta d'una norma que no s'ajusta a dret, segons han confirmat fonts del govern valencià.

A la fi de juliol el Consell va encarregar a l'Advocacia de la Generalitat que estudiara la possibilitat d'un recurs d'aquesta norma del Ministeri de Transició Ecològica que suposa una retallada de les transferències hídriques a la Comunitat Valenciana.

El reial decret estableix nous llindars per a transferir aigua de la conca cedent (Tajo) a la conca receptora (Segura) per a evitar situacions d'excepcionalitat i transvasament zero en les conques receptores. Així, en situació de normalitat hídrica, coneguda com a nivell 2, el màxim mensual a transvasar es redueix de 38 a 27 hectòmetres cúbics d'aigua.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, havia manifestat ja el seu rebuig a qualsevol modificació prèvia a l'acord dels plans hidrològics perquè entenia que plantejar un canvi de les regles explotació abans de culminar el procés de planificació hidrològica és un insult i un perill per al transvasament. La consellera apel·lava a la importància de l'agricultura del sud de la comunitat, que va definir com un dels sectors productius més importants no sols de la Comunitat Valenciana sinó d'àmbit estatal.

La Diputació d'Alacant també va presentar el seu recurs contenciós administratiu contra aquesta modificació dijous de la setmana passada en entendre que aquesta mesura és "arbitrària", "extemporània" i "atempta contra els interessos de la província".

També et pot interessar

stats