La Diputació d'Alacant recorrerà contra la "retallada" del transvasament Tajo-Segura

La corporació provincial entén que aquesta mesura del govern és "arbitrària" i "extemporània" i "atempta" contra els interessos d'Alacant i dels seus agricultors

El transvasament Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu
El transvasament Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu / À Punt NTC

La Diputació d'Alacant interposarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra el reial decret pel qual es modifiquen les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura. La corporació provincial enten que aquesta mesura del govern és "arbitrària" i "extemporània" i "atempta" contra els interessos de la província i dels seus agricultors.

Així ho ha anunciat aquest dijous la diputada de Projectes Europeus i Patrimoni, María Gómez, durant la inauguració del III Congrés Nacional de l'Aigua, que se celebra a Oriola. Aquesta edició, impulsada per la Diputació, l'Ajuntament i la Universitat d'Alacant (UA), se centra en fenòmens com les sequeres i les inundacions.

"Des de la Diputació d'Alacant ens oposarem, amb tots els ressorts disponibles i en defensa legítima dels nostres interessos, a aquestes modificacions que de facto liquiden el transvasament", ha indicat la també alcaldessa d'Almoradí.

Segons Gómez, la proposta de l'augment dels cabals circulants, "en lloc de pal·liar el problema causat per la infrautilització que s'ha fet del transvasament Tajo-Segura, que ha repercutit en un encariment de l'aigua conduïda i que posa en perill la seua rendibilitat, condemna a tots els proveïdors i al regadiu que depenen de la seua aigua".

A més, la Diputació d'Alacant continua involucrada en els processos de participació pública d'elaboració dels plans hidrològics de les conques del Segura, Xúquer i Tajo "amb l'esperança que des del Ministeri de Transició Ecològica atenguen els arguments tècnics i les propostes ben fonamentades que permetrien equilibrar el dèficit hídric de la província".

Referent a això, Gómez ha criticat les eines de planificació impulsades per l'executiu central per a fer front al dèficit hídric estructural que pateix la comarca del Baix Segura, que, "lluny de solucionar els problemes, els estan agreujant".

100 hectòmetres cúbics anuals menys d'aigua

Segons ha exposat, el canvi de les normes d'explotació i la proposta d'augmentar els cabals ecològics recollits en l'esborrany del Pla Hidrològic del Tajo suposaran un descens d'uns 100 hectòmetres cúbics anuals d'aigua; és a dir, una reducció del 50% del transvasament per a regadiu.

També ha assegurat que l'aigua dessalinitzada, "com a única alternativa proposta", multiplica per cinc el preu de l'aigua i per quatre la despesa energètica.

També et pot interessar

stats