La Generalitat iniciarà la desescalada en les residències a la fi de març

Oltra defensa la pròrroga de les restriccions com una mesura "coherent" i demana als restauradors "responsabilitat i empatia".

Imatge d'arxiu d'una residència de majors
Imatge d'arxiu d'una residència de majors / À Punt NTC

La vacunació avança a bon ritme en les residències de majors de la Comunitat Valenciana i ja són molts els residents i el personal que han rebut les dues dosis. És per això, que la Generalitat té previst l'inici de la desescalada en les residències per a final de març o principi d'abril. Així ho ha avançat la vicepresidenta, Mónica Oltra, després del ple del Consell, i ha explicat que es publicarà una resolució postvacunació de tota la xarxa, que permeta les visites i eixides, la mobilitat de residents i el contacte en l'exterior.

Oltra ha indicat que una vegada s'haja vacunat tota la xarxa i s'haja aconseguit la immunització es traurà aquesta resolució. No obstant això, ha avisat que encara que una persona estiga vacunada haurà de continuar complint amb totes les mesures de seguretat, ja que "la immunització no és sinònim que no hi haja contagi, sinó que el cos està més preparat perquè la malaltia no impacte o ho faça en menor mesura".

D'altra banda, la vicepresidenta del Consell ha defensat la pròrroga de 15 dies més de les restriccions, com una "responsable i coherent", que respon a una situació epidemiològica "greu". "Anem en la direcció correcta, però no és moment d'afluixar", ja que encara que els contagis "han caigut en picat", la Comunitat Valenciana continua sent la que "té un major índex de contagis". "No es pot cometre l'error d'una desescalada a més córrer que faça que entrem pràcticament sense solució de control en una quarta onada", ha advertit.

En relació amb l'anunci de bars i restaurants de Castelló, Elda i Petrer d'obrir el dia 16 com a protesta, Oltra ha assenyalat que comprén "l'angoixa" dels sectors afectats, com la restauració, però ha demanat "responsabilitat i empatia", ja que és una evidència "científica i empírica" que els que freqüenten els bars tenen quatre vegades més possibilitats de contagiar-se i que ara han descendit els positius.

Davant de les manifestacions del president d'Ashocas que es moren de fam, la vicepresidenta ha respost que el Consell ha vingut a "rescatar aquelles famílies que viuen d'un bar i la seua manera de vida, no sé si és aquest el cas d'aquest senyor que té un cotxe de 155.000 euros, però sí que hi ha moltes famílies que ho estan passant molt malament, però per a això ha posat en marxa la Generalitat el pla Resistir per a fer un escut social".

"No és moment d'apartar-se d'aquesta línia", ha assenyalat, i ha recordat que hi ha en marxa 380 milions d'euros del pla Resistir per a ajudar els sectors afectats, entre ells la restauració, amb els quals esperen arribar a 22.000 empreses, 44.000 autònoms i 136.000 assalariats per a pal·liar els efectes de les restriccions.

Set milions d'ajudes directes a l'artesania vinculada a les festes

La cancel·lació de festes per la pandèmia ha deixat pràcticament sense faena el sector artesanal. Per a garantir el futur d'una trentena d'oficis com els carrossers o els indumentaristes, el ple del Consell ha aprovat un decret d'ajudes per valor de 7 milions d'euros. Les ajudes formen part del pla Resistir i es destinaran a artesans i pimes de 37 oficis de la Comunitat Valenciana. El termini per a la presentació de sol·licituds serà de l'1 al 15 de març.

Compra d'EPI i tests Covid per 40 milions d'euros

El ple del Consell ha aprovat la declaració d'emergència de l'expedient de contractació de l'acord marc per al subministrament de material de protecció personal per a la postemergència per la Covid-19 i davant de possibles rebrots, i que anirà dirigit a persones, residències i centres de competència de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Aquest contracte marc prioritza la contractació amb empreses locals basant-se en criteris de sostenibilitat i compta amb un pressupost anual de 18,1 milions d'euros, que pot prorrogar-se a un segon any, arribant als 39,8 milions d'euros.

La declaració d'emergència es justifica en la persistència de la pandèmia i els rebrots que s'estan produint en la seua evolució, i que afecten, especialment, els centres de serveis socials, generant la necessitat de comptar amb una reserva estratègica de material de protecció davant d’una nova possible onada d'infecció.

Està prevista l'adquisició, entre altres, de 2,5 milions de bates no d'un sol ús, 750.000 bates d'un sol ús, 100.000 bussos d'un sol ús, 1,5 milions de calces de protecció, 10 milions de mascaretes quirúrgiques, 1,5 milions de màscares FFP2 sense vàlvula, 50.000 mascaretes FFP3 sense vàlvula i 200.000 infantils. Així mateix, entraria en aquest contracte la compra de 5,3 milions de guants de nitril, 15.000 ulleres de protecció, 67.000 pantalles facials de protecció, 500.000 unitats de 500 mil·lilitres de gel hidroalcohòlic, 100.000 proves d'antígens i 250.000 hisops per a la presa de mostres PCR.

Finançament dels serveis socials municipals

D'altra banda, el Consell ha ratificat el model de contracte programa per al finançament dels serveis socials municipals d'atenció primària, que comença a aplicar-se en 2021. Aquest contracte dona finançament als municipis de manera estable i unifica la composició dels equips de serveis socials. La Generalitat invertirà 180 milions d'euros en 2021 per a la sustentació del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, garantint el finançament estable de més de 3.000 professionals de l'atenció primària.

En el primer any d'aplicació del contracte programa està prevista la firma d’uns 300 contractes programa, dels quals més de 200 seran impulsats des de la Generalitat i la resta des de les diputacions.

També et pot interessar

stats