La Generalitat inclou gran part de les al·legacions dels allotjaments turístics al futur decret

L’administració i els establiments arriben a un acord.

La Generalitat inclou gran part de les al·legacions dels allotjaments turístics al futur decret
La Generalitat inclou gran part de les al·legacions dels allotjaments turístics al futur decret

La normativa que regularà l’allotjament turístic a la Comunitat Valenciana continua avançant. Ahir es van reunir representants de la Secretaria de Turisme i el grup de treball de la Comissió de Turisme de la Cambra de Comerç d’Alacant. Les associacions del sector Aptur, Apha, Abta, l’Associació de Càmpings, Cedma, Aethma i AEA van presentar diverses al·legacions. Gran part d’aquestes propostes les recollirà finalment el decret que aprovarà el reglament.

El president d’Aptur, l’Associació d’Empreses d’Apartaments Turístics de la Costa Blanca, Miguel Sotillos, ha indicat que s’han tingut en compte al·legacions com la que demanava “tornar a la regulació de l’overbooking anterior que defenia els consumidors en gran mesura, ja que la proposada per l’administració era excessiva. No és el mateix contractar amb mala fe tot sabent que no hi ha apartaments i que hi haja un incendi o una inundació”. Un altre exemple que posa Sotillos és l’obligatorietat que s’havia proposat de disposar de farmaciola en tots els establiments turístics. Amb l’acceptació de les al·legacions, també serà vàlida la provisió de serveis mèdics: “Quasi tots els llocs tenen prop algun hospital o algun consultori”.

10% menys ocupació que al 2018

D’altra banda, l’ocupació dels apartaments turístics de la Costa Blanca durant les festes de Setmana Santa serà vora un 10% inferior a la de l’any passat, segons les previsions d’Aptur. La causa, segons han explicat des de l’associació, és la competència dels habitatges particulars il·legals i dels apartaments que, si bé figuren en el registre de Turisme, no compleixen tota la normativa. S’afegeixen, a més, els preus del sector hoteler, més econòmics durant aquesta època de l’any.

Per a la professora titular de l’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques de la Universitat d’Alacant, Raquel Huete, l’economia digital ofereix “la gran oportunitat de fer transparent un mercat que durant molts anys no ho ha sigut. Amb les plataformes digitals tenim la capacitat tecnològica hui en dia de traure a la llum molta oferta turística que, durant molts anys, s’ha qualificat d’al·legal per no dir il·legal”. Per a Huete, el camí ha de ser la col·laboració: “Moltes plataformes ja hi han col·laborat i ara només disposen d’una oferta legal. I d’altres que no hi estan d’acord, abans o després hi hauran d’accedir, perquè les regles del joc han de ser les mateixes per a tot el món”.

Des de l’altre costat, el dels consumidors, la professora de la Universitat d’Alacant assenyala la importància de conéixer-ne l’oferta legal: “Han de saber distingir que, perquè un apartament siga legal, ha de tindre un distintiu i un número de registre. I que, amb el lloguer d’apartaments legals, farem que els que no volen complir les normes queden fora del mercat”, comenta Huete, qui afegeix que “tots els anys hi ha reclamacions per diferents causes. Des d’apartaments que han d’estar lliures quan arriba l’inquilí, i després estan ocupats o no existeixen, fins a llocs que no compleixen les condicions que s’han publicitat”.

Coexistència dels sectors

Els apartaments turístics suposen vora el 25% de tot l’allotjament de la Comunitat Valenciana. En el registre de Turisme consten 75.000 apartaments que ja són legals. El catedràtic de Comercialització i Investigació de Mercats de la Universitat de Salamanca, Pablo Antonio Muñoz, assegura que, tot i que “el sector dels apartaments turístics viu un auge important pel que fa a la demanda, no és d’ara, ja fa un temps que es consolida, fins i tot en períodes de crisi. Sobretot, perquè té alguns avantatges, com ara el preu o la localització dels apartaments”. Per a Muñoz, el sector hoteler i el de l’habitatge turístic són complementaris i és positiu que coexistisquen: “Es corresponen amb necessitats diferents. Potser, per a estades més curtes, els usuaris prefereixen un hotel i, per a estades un poc més llargues, els habitatges d’ús turístic”.

També et pot interessar

stats