La Generalitat exigeix que el port de València torne a les xarxes ferroviàries transeuropees

Ximo Puig es reunirà amb el ministre de Foment per a demanar que canvie el projecte abans que es vote en el Parlament europeu.

Ximo Puig, durant la roda de premsa posterior a la reunió
Ximo Puig, durant la roda de premsa posterior a la reunió

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha reunit d'urgència amb el president de l'Autoritat Portuària de València i els representants de les principals organitzacions empresarials i sindicals de la Comunitat Valenciana per tal d'acordar una estratègia de pressió davant la proposta de modificació de les xarxes transeuropees de transport de mercaderies per tren. 

El canvi en el projecte deixa el port de València fora del pla de finançament de la Unió Europea 2021-2027. Va ser el govern de Rajoy qui no va incloure els traçats València-Madrid del Corredor Atlàntic-Mediterrani i València-Saragossa del Cantàbric-Mediterrani en les peticions a Europa. 

Amb aquest front comú, tant el Govern valencià com els agents econòmics i empresarials reclamen una modificació en el mapa de les connexions prioritàries transeuropees perquè s'hi torne a contemplar la ciutat de València i que s'incloga, almenys, el corredor València-Saragossa abans que el Parlament europeu aprove el pla financer plurianual dels corredors transeuropeus a l'octubre.

 Ximo Puig, que ha acusat l'anterior govern de modificar el mapa d'amagat de les comunitats autònomes, ha avançat que es reunirà la propera setmana amb el ministre de Foment, el socialista José Luis Ábalos, per a demanar-li que canvie la proposta del seu predecessor en el càrrec, Íñigo de la Serna, de manera que es contemplen les reivindicacions valencianes pel que fa a infraestructures. També aprofitarà el viatge a Brussel·les que tenia previst aquests 25 i 26 de juny per a tractar de mantindre "els màxims contactes possibles" i abordar el conflicte amb representants europeus.

Compromís demana explicacions a Ábalos

Per la seua part, Compromís considera que l'exclusió de València del mapa de corredors transeuropeus és un "colp baix" i, per això, ha demanat la compareixença del ministre de Foment, José Luis Ábalos, perquè aclarisca "qui va donar les ordres per a aquest nou despreci als valencians". La formació també vol saber quina actitud adoptarà el govern de Pedro Sánchez davant la "marginació de València del mapa de corredors". 

També et pot interessar

stats