Galícia continua sent l’escull que dificulta la coalició de PP i Cs

Arrimadas encara confia a tancar una llista conjunta i García Egea assegura que hi ha bona sintonia entre les dues formacions.

Líders de Ciutadans, a l'esquerre, i del Partit Popular, en la reunió que han celebrat al Congrés aquest dimarts
Líders de Ciutadans, a l'esquerre, i del Partit Popular, en la reunió que han celebrat al Congrés aquest dimarts / Ciutadans (Efe)

La coalició per a concórrer a les eleccions autonòmiques en què treballen el Partit Popular i Ciutadans (amb el nom de Millor Units) està “avançada al País Basc”, però l’escull és Galícia. Així ho ha expressat aquesta vesprada la portaveu de Ciutadans en el Congrés, Inés Arrimadas, després de reunir-se amb el president del PP, Pablo Casado, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, per a intentar tancar una llista conjunta per als pròxims comicis autonòmics.

Els populars, per la seua banda, han destacat la “bona sintonia de les dues formacions” i García Egea ha qualificat la trobada de “productiva”. “Estem d’acord en allò fonamental”, ha puntualitzat.

En el cas del País Basc, Inés Arrimadas ha assenyalat que s’ha parlat d’una coalició que integraria representants dels dos partits, però també d’UPyD i representats de la societat civil. “Es tractaria d’unir esforços perquè no hi haja fragmentació electoral” i que existisca “una formació que defenga Espanya i la Constitució”, ha indicat el secretari general dels populars.

Més complicat sembla l’acord per a concórrer en la mateixa llista en el cas de Galícia, on Ciutadans assegura estar donant totes les facilitats possibles, però no acaba de convéncer el PP. De fet, en la compareixença posterior a la trobada d'Arrimadas amb el líder popular, la líder de Cs ha arribat a afirmar que “telefonarà personalment a Feijóo per a intentar-ho fins a l’últim minut”. De fet, la portaveu de la formació taronja s’ha mostrat confiada a arribar a un acord en les pròximes 48 hores, termini màxim per a presentar una coalició electoral.

Des de les files populars han assegurat que s’han compromés a treballar per una candidatura conjunta en terres gallegues.

Pel que fa a una llista conjunta a Catalunya, Inés Arrimadas ha afirmat que la coalició serà liderada per Ciutadans, encara que aquest partit “està sent generós amb el PP”, generositat que confia que servisca per a salvar l’escull de Galícia.

En opinió d’Arrimadas, aquesta coalició convé a l’electorat perquè “de la mateixa manera que el nacionalisme basc, català i gallec es va unir fa uns dies per a atacar les institucions de l’Estat, els constitucionalistes d’aquests tres territoris haurien d’unir-se per a tindre una alternativa al nacionalisme i que no es perda cap vot constitucionalista”.

Els fotògrafs es planten

Els líders de Cs i el PP han fet aquestes declaracions després de la reunió que ha generat malestar entre els fotògrafs que habitualment cobreixen la informació parlamentària. Els professionals han plantat els dos líders per no haver-los permés captar imatges de la reunió. Posteriorment, quan Arrimadas i García Egea han comparegut davant la premsa, els fotògrafs han rebutjat disparar i han depositat les càmeres en el centre de la taula on estaven els redactors.

També et pot interessar

stats