La futura llei de concòrdia del PP i Vox, en el focus dels actes d'homenatge per la Segona República

El Terrer de Paterna, conegut com la paredassa d'Espanya, recorda les 2.238 persones afusellades durant la dictadura

Acte celebrat al Paretó de Paterna per a homenatjar els represaliats del franquisme i protestar contra la Llei de Concòrdia
Acte celebrat al Terrer de Paterna per a homenatjar els represaliats del franquisme i protestar contra la llei de concòrdia / À Punt NTC

Fa 93 anys, un dia com hui, 14 d'abril, es va proclamar la Segona República i aquest diumenge se celebren al conjunt de l'estat espanyol diversos actes per a commemorar l'aniversari.

La recentment constituïda Comissió Cívica per la Memòria, la Dignitat i els Valors Constitucionals s'ha concentrat al Terrer de Paterna (Horta Nord), on van ser afusellades 2.238 persones, per a retre homenatge a les víctimes del franquisme i "donar resposta a l'amenaça que suposa la llei de concòrdia", impulsada a les Corts pel PP i Vox i que començarà a tramitar-se dimecres. També hi han acudit a l'acte representants del PSPV, com l'expresident de la Generalitat i actual ambaixador d'Espanya en l'OCDE, Ximo Puig, i l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo; d'UGT-PV, entre ells, el seu secretari general Ismael Sáez, així com altres entitats i persones adherides.

"Aquest tipus d'actes serveixen per a mantindre viva la consciència, la societat civil i els principis que estan sent atacats per la bateria de lleis que han presentat el PP i Vox", ha manifestat Matías Alonso, president de la Comissió Cívica per la Memòria, la Dignitat i els Valors Constitucionals. A més, ha ressaltat que aquestes noves lleis "ataquen tant el memorialisme, com les víctimes que van afusellar, els valors de l'educació i la historiografia".

"Desgraciadament, estem veient que la crispació política torna a dir que hi ha governs il·legítims i governs que no estan fent les coses com toca", ha expressat Sagredo. L'alcalde de Paterna també ha anunciat que des de l'ajuntament s'està treballant en la tramitació d'un programa d'actuació integrada (PAI) perquè el conegut com a paredassa d'Espanya es contemple com una zona protegida en què es construirà "un memorial a l'aire lliure perquè tot el món puga acudir lliurement sense murs ni horaris".

Per la seua banda, Puig, ha afirmat que "és el moment de dir que totes les persones que van ser assassinades no ho van ser sense cap resposta". "Que al final, la seua memòria està ahí i la dignitat dels valors republicans que van defensar no es pot tapar per molta terra i molta indignitat que es vulga posar damunt", ha conclòs l'expresident de la Generalitat.

També et pot interessar

stats